Sinds vorig jaar werkt Humanitas samen met Stichting InMovement. Zij bieden een cursus ‘Empowerment & Beweging’ voor mensen die beter in hun vel willen zitten en hun leefstijl willen aanpakken.
Nieuws en verhalen

Stichting Humanitas werkt sinds kort intensief samen met Stichting Lezen en Schrijven. Samen begeleiden ze vier ‘taalambassadeurs’ die bij Lezen en Schrijven zijn aangesteld.

Als je de komende tijd door de Afrikaanderwijk loopt, moet je niet raar opkijken wanneer je mensen met oortjes in en een mobiel in de hand door de wijk ziet wandelen. Waarschijnlijk blijven zij bij verschillende plekken stilstaan. Want deze mensen lopen namelijk de audiotour ‘IN AFRI’, van theatergezelschap WAT WE DOEN.

Veel wijkbewoners in het gebied Feijenoord hebben nog twijfels over vaccinatie. Huisartsen en de GGD zijn daarom een voorlichting en vaccinatie initiatief gestart.

De gebeurtenissen in de wijk, gezien door de ogen van de kinderen. Of gewoon de hobby’s, dromen en wensen van kinderen. Dit soort onderwerpen lees je niet dagelijks in de krant. Maar wél in de kinderkrant van de Afrikaanderwijk. Daar is een groepje kinderen, onder bezielende leiding van Peter Klein Gunnewiek, de Kinderkrant Afrikaanderwijk gestart.

Het islamitische vastenmaand Ramadan is bijna voorbij. Rotterdamse moslims maken zich op voor het afsluitende Suikerfeest. In de Afrikaanderwijk wilde ‘Kookgroep Lalla Rookh’ een iftar maaltijd koken voor de buurt. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Haar naam doet exotisch aan: Josefa Fonseca Gutierrez. En dat klopt ook wel. Zij is 12 jaar geleden vanwege de liefde verhuisd van Peru naar Rotterdam. Josefa is moeder van twee dochters, waarvan er eentje vorig jaar haar eerste zwemdiploma haalde.

Wijkraadslid Margreet Rolink geeft een rondleiding door de Afrikaanderwijk. Voor haar iets vanzelfsprekends, ze nam jarenlang als stadsambassadeur bezoekers op sleeptouw door de wijk. Er wordt gestopt bij het kunstatelier van Niffo, de ‘moeder van de wijk’.

Op eerste Paasdag werd in het huis van de wijk ’t Klooster een livestream uitgezonden over het coronavirus en de vaccinatie tegen het virus. De theaterzaal fungeerde als decor voor de livestream talkshow ‘Meer duidelijkheid over corona en het vaccin'.

De scholen waren dicht. Veel kinderen moesten het doen met thuisonderwijs. De zorgen over leerachterstand, vooral bij kinderen uit kwetsbare groepen of wijken, waren en zijn nog steeds groot. Dan is een beetje bijles of hulp voor veel kinderen en hun ouders zeer welkom. Ook in de Afrikaanderwijk.

Als je wilt, valt er elke dag wel iets te vieren. Maar één van de leukste dagen is toch wel de Nationale Pannenkoekdag. Een dag waarin ouderen uit de buurt in het zonnetje worden gezet en waar jong en oud met elkaar in contact komen.

Mariëtte Echtermeijer is coördinator van huis van de wijk ’t Klooster, hartje Afrikaanderwijk. Een prachtige en bijzondere wijk, vindt zij. “Hier bruist van alles en er is een grote diversiteit aan bewoners. Alle leeftijden en allerlei nationaliteiten."

Soms ontstaan mooie initiatieven omdat je ergens op wordt gewezen. En soms omdat je het het goede voorbeeld hebt gezien en geïnspireerd bent geraakt. Wanneer een jongere een oudere wijkgenoot helpt, levert dat een mooi verhaal op. Zoals in het geval van Adnan.
Zomaar een winterse zondagmiddag in de Afrikaanderwijk. Van een afstand hoor je de levendigheid op het Cruyff court. Zodra je dichterbij komt, zie je ongeveer vijftig jongeren samen voetballen. Jongens én meiden.

Humanitas gelooft in de talenten en frisse ideeën van jongeren. En wanneer jongeren zich op eigen initiatief aanbieden omdat ze iets willen betekenen voor de wijk en voor hun leeftijdsgenoten, dan grijp je zo’n kans met beide handen aan.

Wanneer u een bezoek bracht aan de markt, zal het u niet zijn ontgaan. Ruim een week staan er twee bussen én een mobiel laboratorium op het Afrikaanderplein.

Tot en met 24 december is er voor kinderen tot en met 17 jaar weer van alles te doen. Allemaal in het thema van de feestdagen. Keuze genoeg in 't Klooster.

Voetbal is al lang niet meer alleen voor jongens. Steeds meer meiden kiezen voor voetbal en meidenvoetbal is dan ook de snelst groeiende teamsport onder de jeugd.