Aan de slag voor je wijkgenoten

25 januari 2021
Soms ontstaan mooie initiatieven omdat je ergens op wordt gewezen. En soms omdat je het het goede voorbeeld hebt gezien en geïnspireerd bent geraakt. Wanneer een jongere een oudere wijkgenoot helpt, levert dat een mooi verhaal op. Zoals in het geval van Adnan.

Morele ontwikkeling

Jongeren verbinden aan ouderen door ze als positief rolmodel te laten positioneren in hun eigen wijk. Het is een mooie manier van werken, waaruit iedereen voldoening haalt. Tegelijkertijd is het beproefde methodiek om de morele ontwikkeling van jongeren te bevorderen.

Bij Humanitas kwam, via wooncorporatie Vestia een melding binnen over een verwaarloosde tuin van een oudere man in de Afrikaanderwijk. Medewerkers van Humanitas en van stichting Jongerenwerk Op Zuid (JOZ) zijn polshoogte gaan nemen. De tuin was in erg slechte staat en de buren ondervonden daar overlast van. Vooral in de zomer was de tuin een paradijs voor ongedierte. Ook bleek dat de man slechthorend was.

Jongerenparticipatie

In diezelfde week liep de 14-jarige Adnan het Huis van de Wijk het Klooster binnen omdat hij zag dat andere jongeren een voetbaltoernooi hadden georganiseerd. En dat wilde hij ook. Wijkregisseur Hanan kende Adnan al, toen zij hem hielp bij het zoeken naar een nieuwe school. “Adnan paste prima in het project jongerenparticipatie, waarbij jongeren aan de slag gaan in de wijk. Maar er werd afgesproken dat Adnan eerst wat andere klussen zou doen om te kijken hoe dat zou verlopen. Zo ging hij bijvoorbeeld aan de slag met een pot verf en een kwast in het Klooster. Bij positieve inzet, wordt Adnan gekoppeld aan de jongerenwerkers om te kijken wat hij voor de jeugd kan betekenen.”

En zo gebeurde het dat Adnan, samen met vrienden én jongerenwerker Clint van JOZ, op een zaterdagochtend de handen uit de mouwen stak en die bewuste tuin grondig aanpakte. “Ik wilde gewoon wat doen. Voor de buurt, voor de bewoners. Het maakt mij niet uit, ik heb nu toch niks te doen. Dan is het alleen maar mooi dat we een ander kunnen helpen.”

Tuin afrikaanderwijk 03

Niets mooiers dan iets betekenen voor een ander

Ook zijn vrienden Mohamed en Nawfal staan letterlijk tot aan hun knieën in de modder, met een grote glimlach op hun gezicht. “Er is niets mooiers dan iets te kunnen betekenen voor iemand die hulp nodig heeft. En helemaal als het om een ouder iemand gaat.”

Blijft het bij die ene verwaarloosde tuin? Nee, want Adnan en zijn vrienden hebben de smaak te pakken en zullen elders ook ingezet worden. “Laatst hebben we ook geholpen met het een andere tuinklus. Het verwijderen van oude bomen. Kom maar op met die klussen!”

Verder lezen

Meer nieuws
Winnen doe je met z'n allen

Zomaar een winterse zondagmiddag in de Afrikaanderwijk. Van een afstand hoor je de levendigheid op het Cruyff court. Zodra je dichterbij komt, zie je ongeveer vijftig jongeren samen voetballen. Jongens én meiden.

Omar en Maouane actief aan de slag in én voor de Afrikaanderwijk

Humanitas gelooft in de talenten en frisse ideeën van jongeren. En wanneer jongeren zich op eigen initiatief aanbieden omdat ze iets willen betekenen voor de wijk en voor hun leeftijdsgenoten, dan grijp je zo’n kans met beide handen aan.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden