De Botanische tuin van Afrikaanderwijk

10 juli 2020
In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk lopen we door de tuin en vertelt Astrid welke planten we zien, zoals haar favoriete plant de Stekelwinde. Ze woont aan de andere kant van Rotterdam, maar is ook met grote regelmaat in deze tuin te vinden als coördinator.

Haar vader heeft haar de liefde voor planten bijgebracht. ‘Als kind plukte ik bloemen van bijvoorbeeld de smeerwortel, dat weet ik nu’; vertelt Astrid. ‘Die zogen we uit, dat was lekker zoet’. De Botanische tuin is opgericht in 1923 als onderdeel van de middelbare school Van Oldenbarnevelt. We kennen dit gebouw nu als de Kocatepe Moskee. Haar vader ging ook naar deze school, er werden biologielessen gegeven in de tuin. Mogelijk heeft hij zijn liefde voor het groen hier opgedaan, tijdens zijn middelbare schoolperiode. Halverwege de jaren 70 werd de gemeente eigenaar van de tuin. Een Rotterdamse stadsecoloog heeft ervoor gezorgd dat er een diverse collectie planten kwam. Een deel van de tuin ging later naar de vogelopvang en Lieke Fortuin, inwoonster in de buurt, wilde graag meer mensen van het groen laten genieten. In 2013 heeft ze een stichting opgericht, waarbij zij en een groep vrijwilligers het onderhoud van de tuin voor en met de gemeente verzorgen. Ze hoopt meer bezoekers te trekken. Mensen van binnen en buiten de wijk zijn welkom in de Botanische tuin.

Astrid vertelt wie de gezichten achter de Botanische tuin zijn. Het bestuur bestaat uit 3 dames. Marit en Ineke hebben voor de gemeente in Afrikaanderwijk gewerkt en willen deze tuin behouden voor de wijk. Een groene plek, in een stenige omgeving waar bewoners binnen kunnen lopen. Renata heeft veel interesse in wat je kunt doen met planten en heeft hierover workshops in de tuin gegeven. Adviseur Melitta heeft jarenlang als plantkundige bij dierentuin Blijdorp gewerkt en deelt haar kennis met de Botanische tuin. Dan heb je Gerard en Arie. Arie heeft nog via de gemeente in de tuin gewerkt en maakte zijn start in de jaren 80. Gerard kwam hem in deze periode helpen en is nooit meer weggegaan. Arie is allang met pensioen, maar komt nog steeds 6 dagen in de week. Hij kan zich geen leven zonder de tuin voorstellen. Astrid zelf is via Lieke betrokken geraakt. Zij zocht iemand die de voorbereiding van bijeenkomsten en het onderhoud van de tuin met de vrijwilligers kon verzorgen.

Astrid heeft zin in de komende periode. In de zomervakantie is er een programma voor basisschoolleerlingen. Stoepplantjes speuren. Als kinderen in de stad plantjes hebben gevonden en nieuwsgierig zijn naar de naam of andere vragen hebben, kunnen ze op maandag tussen 13.00 en 15.00 uur terecht bij de stoepplantjes-coach. Ook komen er rondleidingen op woensdag. Er zal een rondleiding voor kinderen klaarliggen, waarop zij zelf op speurtocht de tuin in kunnen gaan. Je kunt ruiken en voelen. Er is zelfs een plant ‘Schaafstro’, waarmee je je nagels kunt bijvijlen. En wanneer je als ouder gezellig met je kind wilt langs komen, hoef je geen afspraak te maken. Kijk wel even op de website voor de openingstijden:

http://btarotterdam.nl/btarotterdam.nl/

Een Botanische tuin zet zich in voor het behoud van planten en is er voor iedereen die iets over planten wilt weten. Het is een plek waar je je kunt laten inspireren en leren. Maar ook wanneer je geen kennis hebt van planten en gewoon even wilt zitten genieten in deze groene oase, ben je van harte welkom.

Verder lezen

Meer nieuws
Boxing '82 geeft kinderen zelfvertrouwen

Boxing '82 is een boksschool met een no-nonsense mentaliteit vertelt Diana. Haar ouders hebben de boksschool 50 jaar lang opgebouwd en hier hun hart en ziel ingestoken.

Liedjes van toen en nu

Janneke en Rick brengen met Jans Anders liedjes van vroeger en nu. In de binnentuin van Zuiderspoor in Afrikaanderwijk, wordt er meegezongen en meegedeind op hun muziek.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden