Een zwemdiploma én een praatje aan de deur

14 april 2021
Haar naam doet exotisch aan: Josefa Fonseca Gutierrez. En dat klopt ook wel. Zij is 12 jaar geleden vanwege de liefde verhuisd van Peru naar Rotterdam. Josefa is moeder van twee dochters, waarvan er eentje vorig jaar haar eerste zwemdiploma haalde. Dankzij de actie van Humanitas en Sportbedrijf Rotterdam.

Zij boden kinderen uit het gebied Feijenoord de kans om kosteloos zwemles te krijgen. Josefa werd getipt over deze mogelijkheid door een moeder van een klasgenootje van haar dochter. Humanitas vroeg de ouders wel om voor hun wijk iets terug te doen. Bijvoorbeeld door te helpen bij activiteiten in de buurt. Josefa hielp graag een handje mee met het bezoeken van de 75-plussers in de wijk. “Logisch om iets terug te doen voor iets wat je hebt gekregen. Zwemlessen kosten best wel wat en ik ben blij dat mijn dochter nu haar zwemdiploma heeft. Dat is een hele geruststelling.”

Zomaar een praatje aan de deur

Josefa heeft goed contact met haar buren en buurtgenoten. De eerste drie jaar was het erg wennen hier in Nederland, maar haar man en zijn familie hebben haar goed opgevangen en wegwijs gemaakt. Natuurlijk hunkert ze af en toe naar haar moederland en voelt ze het gemis van haar ouders en familie. Vrijwilligerswerk heeft haar geholpen in haar woonomgeving thuis te raken. “Ik ben vrijwilliger bij het Zomercarnaval dus ik help bij de voorbereidingen, de administratie, de kleding, de groepsindeling, noem maar op. Helaas gaat het nu voor het tweede jaar alweer niet door. Maar ik voel me hier heel gelukkig en ben blij met de familie van mijn man. Het komt goed, als iedereen maar gezond blijft, dat is het belangrijkste.” Zij gaat nu samen met een andere vrijwilliger op huisbezoek bij 75-plussers. “Dat is heel leuk om te doen. Sommigen zeggen het prima te hebben, maar anderen zijn heel blij dat er even aandacht voor hen is of vragen om extra hulp. En vinden het fijn om zomaar even aan de deur een praatje te maken.”

Kom in actie

Heeft uw kind ook meegedaan aan de actie om zijn of haar zwemdiploma-A te halen? En wilt u daarom ook iets terugdoen voor uw wijk? Bijvoorbeeld huisbezoeken bij ouderen, belmaatje zijn of meewerken aan activiteiten in de wijk? Meld u dan aan bij Anita Steenbergen op 06 12 46 57 03 of via asteenbergen@stichtinghumanitas.nl.

Verder lezen

Meer nieuws
Wijkraad Afrikaanderwijk, een vrijstaat- en gemeenschapsgevoel

Wijkraadslid Margreet Rolink geeft een rondleiding door de Afrikaanderwijk. Voor haar iets vanzelfsprekends, ze nam jarenlang als stadsambassadeur bezoekers op sleeptouw door de wijk. Er wordt gestopt bij het kunstatelier van Niffo, de ‘moeder van de wijk’.

Meer duidelijkheid over corona en het vaccin

Op eerste Paasdag werd in het huis van de wijk ’t Klooster een livestream uitgezonden over het coronavirus en de vaccinatie tegen het virus. De theaterzaal fungeerde als decor voor de livestream talkshow ‘Meer duidelijkheid over corona en het vaccin'.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden