Huiswerk maken wordt een stuk leuker met Ikram en Wissal

30 maart 2021
De scholen waren dicht. Veel kinderen moesten het doen met thuisonderwijs. De zorgen over leerachterstand, vooral bij kinderen uit kwetsbare groepen of wijken, waren en zijn nog steeds groot. Dan is een beetje bijles of hulp voor veel kinderen en hun ouders zeer welkom. Ook in de Afrikaanderwijk.

Ik ben er eigenlijk zo ingerold

Maar dat is niet de enige reden waarom Ikram en Wissal de afgelopen week weer zijn gestart met het begeleiden van huiswerk aan kinderen in ‘t Klooster. De 20-jarige Wissal studeert Social Work aan de Hogeschool Rotterdam en hielp afgelopen zomer mee tijdens de Zomercampus010. Het werken met jeugd uit haar eigen wijk beviel haar goed. “Ik ben er eigenlijk zo ingerold. Tijdens de Zomercampus010 raakte ik in 't Klooster in gesprek met Hanan. Omdat het mijn eigen wijk is én het goed aansluit op mijn studie, kan ik op deze manier echt iets betekenen voor de jeugd in mijn wijk.”

Begrijpend lezen

De huiswerkbegeleiding startte in september al voor leerlingen van groep 7, 8 en VO 1 en 2. Door de strengere maatregelen werd de begeleiding helaas weer stilgelegd. Afgelopen week is het weer gestart en heeft ook de 22-jarige Ikram, die net is afgestudeerd, zich aangemeld om te helpen. “Het doel is om de Cito-score omhoog te krikken. Al is deze score niet meer leidend in het schooladvies, je ziet dat veel kinderen en ouders dit toch nog spannend vinden. Ik merk bij de kinderen dat rekenen geen probleem is maar begrijpend lezen wel. Daarom oefenen we heel veel met Cito-boekjes en proberen we de kinderen vooral te helpen bij de vraagstelling. Dat is bij begrijpend lezen vaak een uitdaging.”

Gelukkig hebben we juf Wissal en juf Ikram

Wissal maakt zich een beetje zorgen om de jeugd in haar wijk en wil graag een eigen stichting oprichten om zo meer te kunnen betekenen voor haar mede wijkbewoners. “Ik zie dat kinderen en jongeren zich meer vervelen dan vroeger. Hoe komt dat? Daar wil ik wat aan gaan doen. Ik ben nu ook in gesprek met Humanitas om te kijken waar ze mij hierin kunnen steunen.” Omdat het afgelopen week weer voor het eerst was, hebben Ikram en Wissal nog een klein groepje kinderen. “In september bestond de groep uit maar liefst twintig kinderen en die hoeveelheid zal de komende dagen ook weer gehaald worden” meent Wissal. De kinderen die er nu zijn vinden het eigenlijk alleen maar beter dat de groep nu nog klein is. Na een korte vraagronde, blijkt dat ook deze kinderen vooral moeite hebben met begrijpend lezen. “Maar gelukkig hebben we juf Wissal en juf Ikram.”

Wil jij ook meehelpen met het begeleiden van huiswerk? Neem dan contact op met Hanan Cherif op 06 13 58 86 48.

Verder lezen

Meer nieuws
Pannenkoekdag, meer dan lekker smullen

Als je wilt, valt er elke dag wel iets te vieren. Maar één van de leukste dagen is toch wel de Nationale Pannenkoekdag. Een dag waarin ouderen uit de buurt in het zonnetje worden gezet en waar jong en oud met elkaar in contact komen.

Parels in de Afrikaanderwijk

Mariëtte Echtermeijer is coördinator van huis van de wijk ’t Klooster, hartje Afrikaanderwijk. Een prachtige en bijzondere wijk, vindt zij. “Hier bruist van alles en er is een grote diversiteit aan bewoners. Alle leeftijden en allerlei nationaliteiten."

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden