Het laatste nieuws én meer

17 mei 2021
De gebeurtenissen in de wijk, gezien door de ogen van de kinderen. Of gewoon de hobby’s, dromen en wensen van kinderen. Dit soort onderwerpen lees je niet dagelijks in de krant. Maar wél in de kinderkrant van de Afrikaanderwijk. Daar is een groepje kinderen, onder bezielende leiding van Peter Klein Gunnewiek, de Kinderkrant Afrikaanderwijk gestart.

Een echte redactie

Rabia (9), Romy (13) en Algan Baras (8) zitten erbij als volleerde journalisten, tijdens een echte redactievergadering in het Huis van de Wijk. Er wordt druk gepraat over welke onderwerpen in de eerste editie van de kinderkrant moet komen. Rabia is gek van dieren, dus is het niet vreemd dat zij een verhaal schrijft over een Pomeriaan. “Weet je niet wat een Pomeriaan is? Dat is een heel schattig hondje!” Algan Baras houdt van poëzie en schrijft daarom een gedicht over een konijn.

Hoofdredacteur Gunnewiek rent van de ene naar de andere journalist in spé en gaat de discussie aan, waar mogelijk. “Natuurlijk geef ik ze tips en probeer ze te helpen waar het kan. Maar de onderwerpen kiezen, dat doen we echt met elkaar. Net als bij een echte redactie. Het gaat dan over nieuwtjes uit de wijk, cartoons, wat de leden mee hebben gemaakt, gedichten of strips.”

Op een leuke manier bezig met taal

Een lokale kinderkrant die voor kinderen superleuk is om te lezen en die tegelijk een educatieve en maatschappelijke bijdrage levert, is belangrijk. Daarnaast ondersteunt een kinderkrant kinderen bij het vormen en uiten van hun eigen mening. Gunnewiek: “Ja, het is erg belangrijk en nodig om op een leuke manier bezig te zijn met taal. Zowel gesproken, als geschreven taal. Daarnaast geeft het kinderen een enorme boost als het gaat om zelfvertrouwen, presentatie en concentratie.” Over concentratie kan Romy wel meepraten. “Het moeilijkste vind ik om één onderwerp helemaal af te maken. Er zijn zoveel leuke dingen om over te schrijven en dan kan ik niet echt kiezen welke ik dan afmaak.”

Toekomstplannen

De kinderkrant in de Afrikaanderwijk zal maandelijks verschijnen in een tabloid formaat, maar Gunnewiek heeft ook andere plannen. “Het mooiste zou zijn wanneer we straks een echt kinderpersbureau hebben en verschillende kinderkranten in meerdere wijken in Feijenoord hebben.”

De eerste editie van Kinderkrant Afrikaanderwijk verschijnt eind mei. Houd uw brievenbus dus in de gaten!

Verder lezen

Meer nieuws
Proeven van elkaars heerlijke recepten

Het islamitische vastenmaand Ramadan is bijna voorbij. Rotterdamse moslims maken zich op voor het afsluitende Suikerfeest. In de Afrikaanderwijk wilde ‘Kookgroep Lalla Rookh’ een iftar maaltijd koken voor de buurt. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.

Een zwemdiploma én een praatje aan de deur

Haar naam doet exotisch aan: Josefa Fonseca Gutierrez. En dat klopt ook wel. Zij is 12 jaar geleden vanwege de liefde verhuisd van Peru naar Rotterdam. Josefa is moeder van twee dochters, waarvan er eentje vorig jaar haar eerste zwemdiploma haalde.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden