Hoe voetbal meiden leert hun grenzen aan te geven

2 december 2020
Voetbal is al lang niet meer alleen voor jongens. Steeds meer meiden kiezen voor voetbal en meidenvoetbal is dan ook de snelst groeiende teamsport onder de jeugd. Zo ook in de Afrikaanderwijk, waar elke vrijdagavond een groepje tienermeiden bij elkaar komt om met elkaar te voetballen.

Het blijft overigens niet alleen bij voetbal tijdens de wekelijkse meidenclub. Humanitas wil, door middel van verschillende meidenactiviteiten, onder andere hun weerbaarheid vergroten. Daarom werd de samenwerking opgezocht met Sarina van La Parra, van stichting Change to Influence, een stichting die zich inzet voor het welzijn van jongeren in Feijenoord. “We zijn onlangs begonnen met het zaalvoetbal in de Afrikaanderhal, maar we zijn van plan meer activiteiten aan te bieden. Ook in Huis van de Wijk ’t Klooster.”

Fluiten, roepen en corrigeren

Dat het voetbal een middel is en geen doel op zich, is duidelijk. Terwijl de groep van ongeveer vijftien meiden al in twee teams is opgesplitst en het partijtje van start gaat, wijst Sarina naar de scheidsrechter. “Dat is Randa, de zus van één van de meiden. Ze is 21 jaar oud en nu al een rolmodel in de wijk. Ze komt altijd met haar zusje mee en ik ben haar nu aan het coachen zodat ze straks zelfstandig deze groep kan begeleiden. Ik zie veel potentie in deze jongedame.”

Randa fluit, roept en corrigeert. Als een echte voetbalcoach. “Het is erg fijn dat de meiden in de winterperiode in de sporthal terecht kunnen. Sowieso is het belangrijk dat er met deze groep gevoetbald wordt want op de pleintjes zijn de jongens de baas.”

Meiden voetbal bewerkt

Zelfvertrouwen kweken

Sarina vindt het belangrijk dat de meiden leren om grenzen te trekken. Want niet alle meiden zijn even weerbaar of beschikken over genoeg zelfvertrouwen om in de maatschappij mee te kunnen. “We leven in een samenleving waar we helaas nog steeds te maken hebben met vrouwonvriendelijkheid, mishandeling en onderdrukking. Vooral jonge meiden moeten hun grenzen leren aan te geven. Ik probeer dat te bereiken door dit soort activiteiten te gebruiken om hun vertrouwen te winnen. Vervolgens gaan we in gesprek met elkaar en dan komen de onderwerpen zelf naar boven, zoals pesten of loverboys. Ik moet eerlijk zeggen dat ze mij al snel in vertrouwen hebben genomen.”

Dat het meidenvoetbal ervoor zorgt dat onderwerpen bespreekbaar worden is niet het enige waar Sarina voor gaat. Tijdens de club kan ze ook veel zaken signaleren en dat is volgens haar nodig. “Door de gesprekken, en de meiden kunnen aardig openhartig zijn, komen soms dingen naar boven die je normaliter niet zou kunnen weten. Bijvoorbeeld waarom een meisje niet lekker in haar vel zit of waarom een meisje geblesseerd is aan haar been en al twee keer niet mee kan voetballen. Dat hou ik in de gaten want misschien speelt er meer.”

Voetballen zoals Messi

Je zou bijna vergeten dat het hier ook gaat om plezier hebben met elkaar en om voetbal. En voetballen kunnen de meiden. De ene poeier in de kruising volgt na de ander en aan technische hoogstandjes ook geen gebrek. Terwijl één van de meiden de bal aanneemt zoals Messi dat zou doen, zegt Sarina: “Kijk, dat meisje kan ontzettend goed voetballen. Beter dan veel jongens die ik ken. Maar ze mag van haar ouders niet op een sportvereniging. Daarom is het fijn dat ze hier terecht kan.”

Verder lezen

Meer nieuws
Groene vingers in de Afrikaanderwijk

Mensen ondersteunen om vervolgens op eigen kracht iets aan hun situatie of leefomgeving te veranderen. Waarbij verbinding en samenwerking met verschillende partijen het resultaat versterkt.

Het Infoplein op wielen, in uw wijk!

Wat doe je als welzijnsorganisatie wanneer mensen denken dat ze niet meer naar je toe kunnen komen voor hulpvragen?

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden