Omar en Maouane actief aan de slag in én voor de Afrikaanderwijk

21 december 2020
Humanitas gelooft in de talenten en frisse ideeën van jongeren. En wanneer jongeren zich op eigen initiatief aanbieden omdat ze iets willen betekenen voor de wijk en voor hun leeftijdsgenoten, dan grijp je zo’n kans met beide handen aan. Zoals in het geval van de 16-jarige Omar El Yaagoubi en Marouane El Ouazizi.

Omar (4VWO) en Marouane (5VWO) vonden dat de verbinding tussen het Huis van de Wijk ’t Klooster en de jongeren in de wijk, wel beter kon en klopten aan bij Humanitas. “We mochten ’t Klooster niet in omdat er binnen geen activiteiten zijn voor jongeren. Daar wilden we verandering in brengen. We boden ons aan als vrijwilliger en begonnen eerst te helpen bij de huiswerkbegeleiding.”

Maar de jongens wilden meer. Ze zagen dat veel jongeren zich verveelden en op straat hangen. In een gesprek met medewerkers van Humanitas, boden ze zichzelf aan om als tussenpersoon op te treden tussen jongeren en Humanitas én om zelf activiteiten met en voor jongeren te organiseren.

Een centje bijverdienen

“Wij weten wat jongeren bezighoudt. We kennen ze door en door en zij ons. En een ander voordeel is dat jongeren meer accepteren van andere jongeren dan van volwassenen. Dus hebben we Humanitas geprobeerd te overtuigen dat ze ons kunnen gebruiken. Uiteindelijk zijn we overeengekomen dat we een aantal activiteiten konden organiseren in het kader van het zakgeldproject, waar we dus ook een centje mee konden verdienen. Hoeveel dat is, weten we niet eens, haha.”

Zakgeldproject 02

Overlastgevers en zeurpieten

Ze hadden het een en ander al gepland, zoals een gameavond, een voetbaltoernooi en een bingoavond voor ouderen. Georganiseerd door jongeren uit de wijk. “Dat laatste was om te zorgen voor een beter contact tussen jongeren en ouderen. En dat is wel nodig. Eerlijk is eerlijk; ouderen zien jongeren vooral als overlast en andersom vinden wij hen soms zeurpieten. Wat is er dan mooier om die twee samen te brengen?”

Door de lockdown kunnen deze activiteiten niet doorgaan maar er werd wel een nieuw idee geboren. De nobele taak om, nog voor de kerstdagen, 1.000 kerstkaarten van Humanitas bezorgen bij bewoners in de Afrikaanderwijk. “Wij hebben de opdracht gekregen om dit te doen maar we gaan ook andere jongens ons laten helpen. Het lijkt ons een mooi moment wanneer een oudere een kaart in de bus vindt. Niet wetende dat de jongeren die bezorgd hebben.”

Wat kan er wel met Oud en Nieuw

De jongens maken, net als velen in de stad, zich ook zorgen om wat er kan gebeuren tijdens de jaarwisseling. “Er mag niks. Geen vuurwerk, geen feestjes maar ook niet gezellig met familie thuis zitten. Dat is voor een jongere best zwaar. Daarom zijn we nu in gesprek met Hanan van Humanitas om te kijken of er toch iets mogelijk is. Een idee is, om op oudejaarsavond een kraampje buiten voor ’t Klooster neer te zetten met oliebollen en warme chocomel. Maar of dat mag en gaat lukken, weten we nog niet.”

Hoe lang ze erover zullen doen om alle kerstkaarten te bezorgen, weten ze ook niet. “Zolang iedereen maar vóór eerste kerstdag de kaart in de bus heeft.”

Verder lezen

Meer nieuws
Testen én meer informatie op het Afrikaanderplein

Wanneer u een bezoek bracht aan de markt, zal het u niet zijn ontgaan. Ruim een week staan er twee bussen én een mobiel laboratorium op het Afrikaanderplein.

Kerstvakantie activiteiten helaas (op één na) geschrapt

Tot en met 24 december is er voor kinderen tot en met 17 jaar weer van alles te doen. Allemaal in het thema van de feestdagen. Keuze genoeg in 't Klooster.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden