Pannenkoekdag, meer dan lekker smullen

23 maart 2021
Als je wilt, valt er elke dag wel iets te vieren. Maar één van de leukste dagen is toch wel de Nationale Pannenkoekdag. Een dag waarin ouderen uit de buurt in het zonnetje worden gezet en waar jong en oud met elkaar in contact komen.

Bakken voor ouderen

Afgelopen vrijdag werd in heel het land de Nationale Pannenkoekdag gevierd. Ook in de Afrikaanderwijk, waar 't Klooster, Duimdrop én de speeltuin samen een leuke middag organiseerden. Op die locaties konden jong en oud samen genieten van lekkere pannenkoeken, siroop en een kopje koffie. Normaliter is het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Want samen leuke dingen blijven doen is belangrijk, vooral voor kwetsbare ouderen. Vorig jaar ging de feestdag helaas niet door in verband met corona, maar dit jaar werd een corona-veilig alternatief bedacht: organisaties of volwassenen die zelf pannenkoeken bakken, en de kinderen mochten, net als de ouderen, vooral lekker smullen.

Ik heb er al twee op!

Terwijl bij 't Klooster een groep jongeren om het kraampje heen staat en bij de Duimdropcontainer ouders met kinderen druk in de weer zijn, zit de 91-jarige mevrouw Struik in de speeltuin zichtbaar te genieten van de gezelligheid om haar heen. “Ja, ik heb er al twee op, dus ik hoef echt niet meer hoor!” Mevrouw Struik woonde tot voor kort in de De la Reystraat, waar ze weg moest, door de sloopwerkzaamheden in de Tweebosbuurt. Gelukkig voor haar, hoefde ze niet de wijk uit en kreeg ze een woning boven Huis van de wijk 't Klooster. “En dat is maar goed ook, want ik woon hier al 60 jaar en ik wil hier helemaal niet weg.”

De reden dat ik hier wil blijven

Terwijl de pannenkoeken bijna niet aan te slepen zijn, wordt bij elke nieuwe partij gevraagd: “mevrouw Struik, nog één?” Mevrouw Struik antwoordt dan steevast: “Nee, ik hoef echt niet meer!” Ze groet mensen, doet een praatje en knikt af en toe naar de speeltuinmedewerker, die weer een nieuwe stapel pannenkoeken op tafel legt. “Kijk, normaal bakt mijn dochter wel eens pannenkoeken voor me, maar het is toch wel anders, wanneer anderen dat doen. En dan in de buitenlucht. Ik ben echt blij dat ik in de wijk ben gebleven want kijk eens om je heen en besef wat iets simpels als pannenkoeken, teweeg kan brengen. Die gezelligheid overal; dát is de reden dat ik hier wil blijven.”

Verder lezen

Meer nieuws
Parels in de Afrikaanderwijk

Mariëtte Echtermeijer is coördinator van huis van de wijk ’t Klooster, hartje Afrikaanderwijk. Een prachtige en bijzondere wijk, vindt zij. “Hier bruist van alles en er is een grote diversiteit aan bewoners. Alle leeftijden en allerlei nationaliteiten."

Aan de slag voor je wijkgenoten

Soms ontstaan mooie initiatieven omdat je ergens op wordt gewezen. En soms omdat je het het goede voorbeeld hebt gezien en geïnspireerd bent geraakt. Wanneer een jongere een oudere wijkgenoot helpt, levert dat een mooi verhaal op. Zoals in het geval van Adnan.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden