Parels in de Afrikaanderwijk

10 maart 2021
Mariëtte Echtermeijer is coördinator van ’t Klooster, hartje Afrikaanderwijk. Een prachtige en bijzondere wijk, vindt zij. “Hier bruist van alles en er is een grote diversiteit aan bewoners. Alle leeftijden en allerlei nationaliteiten. Ik werk hier met zoveel plezier en ik vind het heel mooi dat er regelmatig ‘pareltjes’ te vinden zijn onder de bewoners die in de wijk en bij ons actief zijn.”

Een van die pareltjes is Lillian With. Voor een aantal salsafeesten in ’t Klooster werd een vrijwilliger gezocht om de boel schoon te maken en er toiletjuffrouw te zijn. Lilian bood zich daarvoor aan. Dat beviel zo goed, dat Mariëtte haar vroeg om ook regelmatig ’t Klooster schoon te houden. En zo kreeg Lilian een betaalde baan.

Contract

Daarna viel Lilian vanwege haar inzet op en is ze inmiddel door schoonmaakbedrijf CSU gevraagd om daar te komen werken. Gelukkig is ze via CSU nog steeds werkzaam in ‘t Klooster.

Juf in de dop

Maar Lillian bleek nog meer in haar mars te hebben. In Suriname was ze 22 jaar lang onderwijzeres en ze wilde dat vak maar al te graag ook hier uitoefenen. Humanitas helpt haar nu om daarvoor de benodigde extra certificaten te halen. Lilian is supertrots op wat zij tot nu toe bereikt heeft. Dankzij haar tomeloze inzet en de hulp die Humanitas haar geeft. “Ik ben hier in ’t Klooster heel gelukkig, heb het enorm naar mijn zin en ik werk met fijne mensen. Het is ook lekker dichtbij voor mij, dus als het nodig is kan ik flexibel zijn. Maar mijn hart ligt bij het onderwijs. Alleen is het lastig omdat ik nog geen ervaring heb met de nieuwe technologie en leermethoden die de scholen gebruiken. In Suriname had ik krijt en een schoolbord. Hier moet ik leren omgaan met een laptop en een digiboard. Ik ga dus snel aan de slag met de extra opleidingen. Omdat ik af en toe invaljuf ben, leer ik geleidelijk aan ook die nieuwe technische middelen gebruiken.”

Een schoolvoorbeeld

“Zo zie je maar”, zegt een trotse Mariëtte. “Je kunt van vrijwillig toiletjuffrouw weer juf voor de klas worden.” Een schoolvoorbeeld van het traceren en benutten van bijzondere skills van wijkbewoners. Je weet dus maar nooit welke mogelijkheden er zijn als je actief bent in je wijk én open staat voor nieuwe kansen”.

Verder lezen

Meer nieuws
Aan de slag voor je wijkgenoten

Soms ontstaan mooie initiatieven omdat je ergens op wordt gewezen. En soms omdat je het het goede voorbeeld hebt gezien en geïnspireerd bent geraakt. Wanneer een jongere een oudere wijkgenoot helpt, levert dat een mooi verhaal op. Zoals in het geval van Adnan.

Winnen doe je met z'n allen

Zomaar een winterse zondagmiddag in de Afrikaanderwijk. Van een afstand hoor je de levendigheid op het Cruyff court. Zodra je dichterbij komt, zie je ongeveer vijftig jongeren samen voetballen. Jongens én meiden.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden