Proeven van elkaars heerlijke recepten

10 mei 2021
De islamitische vastenmaand Ramadan is bijna voorbij. Rotterdamse moslims maken zich op voor het afsluitende Suikerfeest. In de Afrikaanderwijk wilde ‘Kookgroep Lalla Rookh’ een iftar maaltijd koken voor de buurt. De iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. De achterliggende gedachte: het uitwisselen van heerlijke recepten.

Ruim 55 maaltijden

Ruim 55 maaltijden werden bereid en bezorgd in de flatgebouwen naast Huis van de Wijk 't Klooster, waar voornamelijk ouderen wonen. Op het menu stond linzensoep, bami en salade, uiteraard samen met de belangrijke en onmisbare dadels. Moslims verbreken traditioneel hun vasten bij zonsondergang door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken en daarna een soepje en een maaltijd.

Enquête

De maaltijden werden goed ontvangen door de buurtbewoners. Zo goed dat de stichting dit initiatief verder wil uitwerken, ook na de Ramadan. “We hadden ook een enquête uitgezet”, vertelt Mariette. “De initiatiefnemers hadden bij de maaltijden een briefje bijgevoegd met een aantal vragen over hoe de maaltijden bevielen. Of mensen hier wel behoefte aan hebben en of ze dit vaker zouden willen hebben. Mensen waren heel positief. En het mooie is dat dit bewoners zijn met verschillende culturele achtergronden en dat hiermee mensen letterlijk van elkaars eten proefden. Er waren mensen bij die voor het eerst in hun leven een dadel proefden. Dat is toch mooi.”

Verder lezen

Meer nieuws
Een zwemdiploma én een praatje aan de deur

Haar naam doet exotisch aan: Josefa Fonseca Gutierrez. En dat klopt ook wel. Zij is 12 jaar geleden vanwege de liefde verhuisd van Peru naar Rotterdam. Josefa is moeder van twee dochters, waarvan er eentje vorig jaar haar eerste zwemdiploma haalde.

Wijkraad Afrikaanderwijk, een vrijstaat- en gemeenschapsgevoel

Wijkraadslid Margreet Rolink geeft een rondleiding door de Afrikaanderwijk. Voor haar iets vanzelfsprekends, ze nam jarenlang als stadsambassadeur bezoekers op sleeptouw door de wijk. Er wordt gestopt bij het kunstatelier van Niffo, de ‘moeder van de wijk’.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden