Taalambassadeurs helpen taal begrijpelijk maken

3 september 2021
Stichting Humanitas werkt sinds kort intensief samen met Stichting Lezen en Schrijven. Samen begeleiden ze vier ‘taalambassadeurs’ die bij Lezen en Schrijven zijn aangesteld.

Zelfredzaamheid van bewoners hangt vaak samen met de mate waarin zij de Nederlandse taal machtig zijn. Daarom investeert Humanitas in taaltrainingen en zet zij taalambassadeurs in. Dit zijn oud-cursisten die weten hoe ingewikkeld het leven kan zijn als je basisvaardigheden als lezen, schrijven, of spreken onvoldoende beheerst. Daarom delen zij graag hun ervaringen en stimuleren anderen om (aanvullend) taalonderwijs te volgen. Ook helpen ze instanties en bedrijven om heldere taal te gebruiken in hun communicatie.

Doorzetter

Leila Safeepour is zo’n taalambassadeur. Zij kwam in 2010 vanuit Iran naar Nederland en nam zich voor de Nederlandse taal zo snel mogelijk te leren. Leila had in Iran gewerkt als accountant en wilde ook graag in Nederland een baan op dat niveau vinden. Dat bleek niet zo gemakkelijk, haar werd aangeraden om vooral eerst maar te beginnen met schoonmaakwerk. Maar ze ging vooral op zoek naar kansen op het vinden van werk op haar niveau. Te beginnen met een goede kennis van de Nederlandse taal. Ze volgde daarvoor met succes een cursus bij taalinstituut Corrie/Tornante trainingen. Haar inzet werd beloond, ze werd vrijwilliger bij Tornante en kwam er daarna in dienst als begeleider van cursisten. “Ik was zo blij dat ik eindelijk een vaste baan had en niet langer afhankelijk was van een uitkering” vertelt Leila opgewekt. “Ik mocht niet studeren, eigenlijk ook geen taalcursus doen. Je moet immers beschikbaar zijn voor werk. Maar ik ben blij dat ik doorgezet heb en nu voor mijn eigen inkomen zorg.” In 2013 begon Leila naast haar werk aan een Hbo-opleiding Accountancy en vond een baan bij het gerenommeerde accountantskantoor Price Waterhouse Cooper. Na het behalen van haar master stapte ze over naar de overheid en werkt ze bij het ministerie van Financiën. “Ik wilde eigenlijk al langer graag bij de overheid werken. Nederland heeft mij goed opgevangen en gezorgd dat ik hier kon studeren. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik hier heb gekregen en wil daarom voor deze overheid werken.”

Geduld

“Veel mensen denken net als ik destijds dat ze heel snel de taal moeten kunnen snappen en worden onzeker als dat niet meteen lukt. Ik kan ze wat dat betreft geruststellen, het is niet erg als je niet meteen alles begrijpt. Geduld hebben, stug blijven doorgaan en veel oefenen in de praktijk: in de supermarkt, op school, of met je buren. Dan gaat het steeds een stukje beter. En, foutjes maken mag!”

Leila is nog niet begonnen als taalambassadeur, wat ze naast haar werk bij het ministerie gaat doen. “We krijgen alle vier eerst een training van Stichting Lezen en Schrijven. Het is ook nu vakantie, de taallessen zijn nog niet begonnen.” Behalve het promoten van taalles gaat ze ook bedrijven en organisaties adviseren over het begrijpelijker maken van hun formulieren en brochures. “Dat soort werk lijkt me het leukst, net als het geven van presentaties over begrijpelijke taal. Nu is het alleen nog wachten op opdrachten, nadat we de training hebben gehad,” besluit Leila gretig.

Meer weten over het werk van taalambassadeurs? Kijk eens op op website van Stichting Lezen en Schrijven.

Verder lezen

Meer nieuws
Bijzondere audiotour IN AFRI

Als je de komende tijd door de Afrikaanderwijk loopt, moet je niet raar opkijken wanneer je mensen met oortjes in en een mobiel in de hand door de wijk ziet wandelen. Waarschijnlijk blijven zij bij verschillende plekken stilstaan. Want deze mensen lopen namelijk de audiotour ‘IN AFRI’, van theatergezelschap WAT WE DOEN.

GGD, huisartsen en Humanitas werken samen voor goede voorlichting over vaccinatie

Veel wijkbewoners in het gebied Feijenoord hebben nog twijfels over vaccinatie. Huisartsen en de GGD zijn daarom een voorlichting en vaccinatie initiatief gestart.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden