Testen én meer informatie op het Afrikaanderplein

17 december 2020
Wanneer u een bezoek bracht aan de markt, zal het u niet zijn ontgaan. Ruim een week staan er twee bussen én een mobiel laboratorium op het Afrikaanderplein. Tot en met 23 december staat de GGD, in samenwerking met het Erasmus MC, voor u klaar met een testbus.

Wijkbewoners kunnen zich hier gratis en zonder aanmelding laten testen op het Coronavirus. Volgens de medewerkers van GGD, laten dagelijks gemiddeld 60 tot 80 wijkbewoners zich testen. Er is voldoende capaciteit.

Een mooie combinatie

Naast de bussen staat Humanitas op deze woensdag klaar om in gesprek te gaan met voorbijgangers en mensen die zich laten testen. Vandaag, 16 december, bemande Caroline van Jaarsveld (Projectleider Welzijn) samen met Wijkondersteuner Mohamed El Koubai het mobiele informatiepunt. Van Jaarsveld vindt de testbussen en het mobiele informatiepunt (in de vorm van een bakfiets) een mooie combinatie: “Mensen kunnen zich gratis laten testen en wij vertellen dat de mogelijkheid dat ze ons kunnen bellen wanneer ze problemen ervaren en er zelf even niet uit kunnen komen. De GGD staat op het plein en een paar meter verder is Huis van de Wijk 't Klooster. Wat is er mooier dan de verbinding te zoeken?”

Behoefte om even te praten

'T Klooster wordt ook gebruikt als uitvalsbasis voor de medewerkers van de GGD. Ze kunnen er koffiedrinken, even opwarmen of het toilet bezoeken. Maar het allerbelangrijkste is het natuurlijk om zo veel mogelijk in gesprek te gaan met de mensen. Juist in deze onzekere tijden is dat nodig. “We vragen hoe het met ze gaat en of ze mensen kennen die problemen ervaren. En dan komen de verhalen. Je merkt dat veel mensen echt de behoefte hebben om even hun ei kwijt te kunnen. Wat we vandaag veel te horen kregen is dat mensen het erg vinden dat ze hun familie in hun land van oorsprong al zo lang niet hebben gezien. Of dat mensen boos zijn op anderen die zich niet aan de corona-regels houden.”

Vrolijkheid en aandacht

Naast Caroline staat Mohamed El Koubai. Hij staat mensen in diverse talen te woord. “Ik spreek Arabisch, Tamazight (Berbers), Spaans en Frans. En je merkt dat dat soms toch handig is, hier in de Afrikaanderwijk.” Nog voor hij zijn zin af kan maken, draait hij zich om naar twee dames die hem in het Arabisch aanspreken. Vrolijk wijst hij hen op de testbussen en roept hen na dat de test meevalt. “Belangrijk is de manier hoe je mensen te woord staat. Wanneer je vrolijkheid uitstraalt en mensen ruim de aandacht geeft om hun zegje te doen, voel je dat je staat te praten met iemand die je vertrouwt en blij is met de aandacht. Ik denk dat dat onze kracht is.”

De testbussen staan dagelijks, van 10.00 uur tot 17.00 uur op het Afrikaanderplein. Na 23 december staan de bussen ook in andere wijken. Voor meer informatie over de locaties van de bussen, kunt u bellen naar 010-4438100.

Verder lezen

Meer nieuws
Kerstvakantie activiteiten helaas (op één na) geschrapt

Tot en met 24 december is er voor kinderen tot en met 17 jaar weer van alles te doen. Allemaal in het thema van de feestdagen. Keuze genoeg in 't Klooster.

Hoe voetbal meiden leert hun grenzen aan te geven

Voetbal is al lang niet meer alleen voor jongens. Steeds meer meiden kiezen voor voetbal en meidenvoetbal is dan ook de snelst groeiende teamsport onder de jeugd.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden