Wijkraad Afrikaanderwijk, een vrijstaat- en gemeenschapsgevoel

8 april 2021
Wijkraadslid Margreet Rolink geeft een rondleiding door de Afrikaanderwijk. Voor haar iets vanzelfsprekends, ze nam jarenlang als stadsambassadeur bezoekers op sleeptouw door de wijk. Er wordt gestopt bij het kunstatelier van Niffo, de ‘moeder van de wijk’. Zij geeft daar les, organiseert activiteiten en neemt jongeren onder haar vleugels die praktijkervaring en arbeidsritme opdoen.

Er zijn in de wijk ook een aantal leuke nieuwe winkels gekomen. Zoals de delicatessezaak, waar het geurt naar verse mediterrane kruiden en de schappen gevuld staan met heerlijkheden uit het Midden Oosten en Zuid-Europa.

Vrijstaat-gevoel

Ruim 20 jaar geleden verhuisde Margreet met haar man vanuit Hillegersberg naar deze wijk. Ze voelt zich hier helemaal thuis. “De Afrikaanderwijk is een mooie samensmelting van culturen. Er is echte gemeenschapszin, bewoners kijken naar elkaar om. Er heerste een soort Vrijstaat-gevoel.”

Geschiedenisles

Toen haar echtgenoot een aantal jaar geleden overleed viel Margreet in een zwart gat. Door vrijwilligerswerk te gaan doen leerde ze veel mensen kennen. Haar inzet en persoonlijkheid maakte dat ze werd verkozen tot wijkraadslid. “Wij zijn een heel actieve wijkraad, van diverse samenstelling en daardoor voor alle bewoners aanspreekbaar, dat werkt goed. De focus ligt op zowel ouderen als jongeren. Voor de jongeren is er veel te doen op sportgebied, dankzij diverse organisaties in de wijk. Maar ik zou willen pleiten voor meer geschiedenisles. Deze wijk heeft zo’n rijke historie, maar de meeste bewoners kennen die niet.”

Sloop Tweebosbuurt

Een van de thema’s waar Margreet zich intensief mee bezighoudt is de rattenoverlast. Niet gek, met de wekelijkse markt op het plein. Maar er moet wél echt iets aan gedaan worden! Een ander groot thema haalde regelmatig de landelijke media: de voorgenomen sloop van de panden in de Tweebosbuurt. “De wijkraad heeft de bewoners gesteund, er aandacht voor gevraagd en geadviseerd om in plaats van sloop, de woningen te renoveren of op zijn minst de authentieke, historische panden te behouden.”

Duimdrop moet blijven

Een ander onderwerp dat de wijkraad aan het hart gaat is het plan om Duimdrop eind dit jaar te sluiten. Omdat het te oubollig zou zijn. Onzin, vindt zij. “Kijk hoeveel kinderen hier dagelijks spelen. Beheerder Paul van Lee is super betrokken en belangrijk voor de kinderen. Duimdrop bestaat deze maand 10 jaar en is samen met Humanitas heel actief hier in de wijk. Die grote knullen en meiden die nu op het plein aan het sporten zijn speelden vroeger bij Duimdrop. Nu zijn zij zelf actief betrokken bij de jeugdactiviteiten. Samen met andere wijkraden hebben wij bezwaar gemaakt tegen het voornemen van de wethouder.”

Bomenknuffelaar

De wandeling eindigt in de Tweebosstraat, waar een schril contrast is tussen de dichtgetimmerde panden die op sloop wachten en de nieuwe woningen aan de overkant. Precies op de grens staat een lange rij statige bomen. Ze staan op de nominatie om omgezaagd te worden. Een schande, vindt Margreet. “Het zijn prachtige, oude bomen. Ze zijn niet ziek en houden de lucht schoon, ze helpen de hittestress verminderen en het regenwater afvoeren. Precies wat de gemeente graag wil met meer groen in de stad. Dus waarom zou je ze weghalen?” Ze zet haar woorden kracht bij door een van die prachtige oude bomen stevig te omhelzen. Zij moeten blijven.

Verder lezen

Meer nieuws
Meer duidelijkheid over corona en het vaccin

Op eerste Paasdag werd in het huis van de wijk ’t Klooster een livestream uitgezonden over het coronavirus en de vaccinatie tegen het virus. De theaterzaal fungeerde als decor voor de livestream talkshow ‘Meer duidelijkheid over corona en het vaccin'.

Huiswerk maken wordt een stuk leuker met Ikram en Wissal

De scholen waren dicht. Veel kinderen moesten het doen met thuisonderwijs. De zorgen over leerachterstand, vooral bij kinderen uit kwetsbare groepen of wijken, waren en zijn nog steeds groot. Dan is een beetje bijles of hulp voor veel kinderen en hun ouders zeer welkom. Ook in de Afrikaanderwijk.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden