Winnen doe je met z'n allen

19 januari 2021
Zomaar een winterse zondagmiddag in de Afrikaanderwijk. Van een afstand hoor je de levendigheid op het Cruyff court. Zodra je dichterbij komt, zie je ongeveer vijftig jongeren samen voetballen. Jongens én meiden.

We vallen midden in een voetbaltoernooi, georganiseerd door twee meiden uit de wijk. De 14-jarige Lamyae en de 15-jarige Katrina. Er stond al een voetbaltoernooi gepland voor kinderen. Toen de meiden hiervan hoorden, wilden ze graag meedoen maar ze waren te oud. “Waarom organiseren jullie zelf geen toernooi?” was de vraag en zo geschiedde!

Meiden tegen de jongens

Al snel hadden de meiden via hun eigen social media kanalen opgeroepen dat er een toernooi aankwam. Een toernooi waar zowel jongens als meisjes aan konden deelnemen. De aanmeldingen stroomden binnen. Lamyae: “Ja, dat ging wel snel. Daarnaast hebben we zelf een flyer ontworpen en kregen we van Humanitas een budget beschikbaar om prijzen te kopen.” Dan houdt ze op met praten en verontschuldigt ze zich. “Sorry, maar mijn team moet nu. Ik spreek je zo weer!” Terwijl de meiden tegen een jongensteam voetballen, waar de beste spelers in zitten, roept een meisje vanaf de kant: “Kom op meiden! Laat die jongens een poepie ruiken!”

Lamyae verkleint

Niets leukers dan samen bezig te zijn

Helaas voor Lamyae en Katrina, verliezen ze het potje. Met grote cijfers. Ondanks een prachtige actie van Lamyae zelf, die de bal op subtiele wijze door de benen van een van haar tegenstanders speelt. Met het daarbij horende gejuich en gejoel van de kant. Katrina roept nog even naar de kant: “Het geeft helemaal niets dat we verliezen want het gaat om het plezier. En dat wij kunnen zeggen dat we iets voor de buurt hebben georganiseerd. Want er is niets leukers dan samen en met z’n allen bezig te zijn in de wijk. Juist nu tijdens de lockdown.”

Er komt een dag dat wij winnen.

Lamyae komt er weer bijstaan en terwijl haar fans haar nog feliciteren voor haar actie, voegt zij toe: “We hebben twee meidenteams die meedoen. Het is alleen maar mooi dat we tegen de jongens voetballen omdat we daar ook van leren. En je wordt er hard van. Maar de jongens zelf zijn ook best oké hoor. Ze accepteren ons op het plein als we ook willen meevoetballen en zijn bereid om het plein met ons te delen. Eerst deden ze er een beetje lacherig over maar ze beseffen nu dat er ook meiden bij zijn die net zo goed zijn als zijzelf. En ik weet zeker: Er komt een dag dat we van hen winnen. Let maar op.”

Verder lezen

Meer nieuws
Omar en Maouane actief aan de slag in én voor de Afrikaanderwijk

Humanitas gelooft in de talenten en frisse ideeën van jongeren. En wanneer jongeren zich op eigen initiatief aanbieden omdat ze iets willen betekenen voor de wijk en voor hun leeftijdsgenoten, dan grijp je zo’n kans met beide handen aan.

Testen én meer informatie op het Afrikaanderplein

Wanneer u een bezoek bracht aan de markt, zal het u niet zijn ontgaan. Ruim een week staan er twee bussen én een mobiel laboratorium op het Afrikaanderplein.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden