Wijkpastoraat oude wijken Rotterdam Zuid

Het wijkpastoraat heeft al een lange geschiedenis in Rotterdam-Zuid. Door de tijd heen is het pastoraat steeds present geweest en is daarmee altijd een belangrijk onderdeel geweest van de samenleving in de wijk. Iedereen kan terecht bij het wijkpastoraat. Fokje verteld met passie waar het wijkpastoraat voor staat.

Blije bewoners

Vanuit het present zijn gaat het wijkpastoraat in op de behoefte van de bewoners. De vraag daarbij is wat het samenleven van de mensen in de wijk beter en gelukkiger maakt. Om daarachter te komen is het belangrijk om te zijn waar de mensen zijn, bijvoorbeeld op straat. Door daar rustig aanwezig te zijn en een praatje te maken met de mensen, leren mensen elkaar kennen en ontstaat er vertrouwen. Als je dit volhoudt benoemen bewoners wat hen bezighoudt, wat voor hen belangrijk is in de wijk en wat zij zelf willen bieden. Doordat het wijkpastoraat goed bekend staat bij bewoners, komen zij ook zelf naar het wijkpastoraat toe.

Onderwerpen waarmee bewoners komen naar het wijkpastoraat zijn zorgen over hun gezondheid, ruzies met buren of familie, hun financiële situatie, vragen over opvoeding, zenuwen over brieven van instanties in het Nederlands. Het wijkpastoraat organiseert spreekuren in verschillende talen en initiatieven om de mensen een steun in de rug te geven.

Alles kun je leren

“Wij werken veel met moeders die vaak al heel lang een WWB-uitkering krijgen. Een aantal jaar geleden is er een nieuwe wet gekomen. Deze vrouwen hadden toen niet in de gaten dat een uitkering niet vanzelfsprekend is. Zij dachten dat in Nederland iedereen gewoon geld kreeg om de basisdingen te kunnen kopen. De wet maakte een tegenprestatie verplicht. Er kwam eerst veel weerstand. Maar door de aanpak van het wijkpastoraat met die tegenprestatie leerden de vrouwen elkaar en nieuwe mensen kennen en ze leerden veel nieuwe dingen: met de tram of metro buiten de eigen wijk te gaan, beter Nederlands te leren spreken en schrijven, leren budgetteren, met de computer omgaan, internetbankieren, in een tweedehands kledingwinkel leren sorteren, kassa bedienen, verkopen en meer. Ze begonnen het steeds leuker te vinden, werden minder bang.”

Fokje heeft al jaren ervaring in het Wijkpastoraat en heeft in haar tijd dus ook al resultaat van haar werk mogen zien. Zo heeft ze bewoners meer zelfvertrouwen zien krijgen: vrouwen die het gevoel hebben mee te doen in de maatschappij en hun angst overwinnen om naar evaluatiegesprekken op de school van hun kinderen te gaan. De mensen leren elkaar kennen en bouwen daardoor een sociaal netwerk op.

Samenwerken

Het wijkpastoraat gelooft dat om de mensen in de wijk het beste te kunnen helpen, samenwerking belangrijk is. Verbinding zoeken met verschillende instanties zoals SOL, maar ook met de bewoners zelf. Wie met het wijkpastoraat mee wil doen of een vraag heeft, is welkom.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden