Ayse: mensen helpen geeft me energie

7 mei 2020
Ayse woont haar hele leven al in Bloemhof. Ze geeft aan dat ze altijd met vrijwilligerswerk is bezig geweest. Zo is ze opgevoed, haar ouders waren erg behulpzaam naar zowel buren als familie.

Ayse ziet dit ook terug bij haar eigen kinderen. Haar dochter die gek is op dieren, helpt tijdens deze crisis bewoners door warme maaltijden rond te brengen en hun hond uit te laten.

Ze werkt al 14 jaar in haar eigen wijk Bloemhof, ze coördineert hier speeltuin De Klimroos en is 24 jaar als maatschappelijk werkster bij Buurt en Speeltuinwerk Rotterdam aan het werk. Haar start was bij speeltuin Duimdrop De Ploeg in Vreewijk. Hier leende ze speelgoed uit aan kinderen en merkte dat ze meer wilde betekenen voor de bewoners. Hierop heeft Ayse de afgelopen jaren hard gestudeerd en blijft zich nog steeds ontwikkelen, zodat ze de kennis heeft die mensen uit de wijk nodig hebben. Ze krijgt regelmatig – ook buiten haar werk om - hulpvragen over budgetteren, een gezinscrisis of gezondheidsklachten. Bewoners vinden het vaak spannend om naar een organisatie te stappen, doordat ze de regels en gevolgen niet goed kennen. Ayse legt dan rustig uit wat organisaties kunnen doen en betekenen. Ze wil mensen zo goed mogelijk verder helpen. Bijvoorbeeld door kennis te delen of workshops te organiseren, waardoor mensen het uiteindelijk zelf begrijpen en kunnen.

Voor velen is Ayse een vertrouwd gezicht en toen de boodschap werd gegeven zoveel mogelijk binnen te blijven vanwege Corona, belde ze de ouderen en kwetsbaardere mensen die bij haar bekend zijn om hulp te bieden. Ze wilde graag wat doen en niet stil thuis zitten. Ze vraagt hoe het gaat, geeft uitleg en brengt boodschappen rond. Zo sprak Ayse ook een dame die moeite had om zelf te bellen, doordat ze analfabetisme heeft. Dan heb je moeite met lezen en schrijven. Onder andere bij deze dame gaat Ayse wekelijks langs voor de boodschappen. Verder brengt ze ook warme maaltijden langs bij bewoners. Dit wordt samen met verschillende organisaties gedaan, zodat ze zoveel mogelijk bewoners die het nodig hebben kunnen bereiken.

Het mensen verder helpen zit haar in het hart, zoals zij dit zelf omschrijft. Wanneer er tegen haar wordt gezegd; ‘je werkt veel, word je er niet moe van?’ Is haar antwoord dat het haar energie en kracht geeft. Het maakt haar blij, iets voor mensen te kunnen betekenen.

Verder lezen

Meer nieuws
Johan: Ik ga Coronaproof boterhammen smeren

Johan de Boterhammenman uit Bloemhof gaat 11 mei weer van start. Hij smeert 72 bammetjes per dag voor kinderen van Zuid.

Voorproefje: de Vogelclub schildert nieuwe ruimte Irene

We zitten niet stil...Kijk onze prachtige nieuwe ruimte in huis van de wijk Irene. De sport-muziekruimte is door gezamenlijke inspanning grondig aangepakt. John en de mannen van de Vogelclub gingen voorop.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden