De Regenboog in Bloemhof, speelplezier met juf Annie

12 juli 2021
In Bloemhof staat een schattig en pittoresk speeltuintje. Zo op het eerste gezicht zou je het geen speeltuin noemen. Eerder een binnentuin van een woonblok. Maar speeltuin De Regenboog is echt een speeltuin. En deze week ging zij, begeleid met een heerlijk zonnetje, na anderhalf jaar weer open. Reden voor een klein feestje.

En een feestje werd het. Blije kinderen én ouders kwamen weer na lange tijd bij elkaar. Niet alleen voor de speeltuin maar ook voor juf Annie. Want Annie van Riemsdijk (54) zwaait daar, altijd met een vriendelijke glimlach, de scepter. Terwijl moeders met elkaar in gesprek zijn op de bankjes en de kinderen de nieuwe speeltoestellen keuren. Loopt Annie met een schaal fruit rond. Er wordt van alle kanten aan haar getrokken en haar aandacht opgeëist. Gelukkig maakt ze wel even tijd om wat te vertellen.

Hier word je toch blij van?

“Ja, ik doe van alles hier. Soms is het wel wat veel maar ik heb er zo'n groot plezier in. Kijk maar om je heen. Hier word je toch blij van?” Ze wijst naar het nieuwe parcours, waar verschillende kinderen met rijwielen overheen racen, de kinderen op de speeltoestellen en de volwassen aan de koffietafels.

“De speeltuin bestaat al ruim twintig jaar en anderhalf jaar geleden moesten we sluiten in verband met corona. In de tussentijd is de hele speeltuin vernieuwd en daarom hebben we vandaag dit feestje georganiseerd. Om te vieren dat we weer open mogen én dat wij nieuwe toestellen hebben. Zoals je ziet, is het omringd door huizen en is het een soort van binnentuin. En dat is natuurlijk fijn en veilig. Het is echt een speeltuintje voor de buurt.”

Opening speeltuin de Regenboog in Bloemhof

Een plek waar iedereen welkom is

Dat de speeltuin meer is dan alleen een plek voor spelende kinderen, merk je al snel wanneer je met Annie in gesprek gaat. Naast allerlei kinderactiviteiten, is zij ook een spil in de buurt voor volwassen. Vooral moeders, die elkaar graag op deze plek ontmoeten. “Het is een plek waar iedereen welkom is, jong én oud. Hier kwamen de moeders ook bij elkaar op koffieochtenden of voor allerlei bijeenkomsten, met thema’s als opvoeden of gezondheid. Helaas moesten we sluiten en hadden zowel kinderen, als hun ouders even geen veilige ontmoetingsplek. De moeders hebben de afgelopen anderhalf jaar elkaar letterlijk op elkaars stoep ontmoet. En daarom is iedereen zo blij vandaag.”

Terwijl Annie weer even in gesprek gaat met een ouder, vertellen drie jongetjes wat zij het leukst vinden aan de speeltuin. “Juf Annie!” Zijn vriendjes vinden vooral het parcours leuk en de glijbaan. Temeer omdat de kinderen, samen met Annie, zelf mochten bedenken wat voor soort toestellen er zouden komen.

Een plek bij uitstek om met mensen in gesprek te gaan

In de drukte loopt er een dame rond. Zij spreekt Annie aan, maar ook de ouders. Het is Fleur Verplanke van het Wijkteam Bloemhof, en specifiek van Children’s Zone. “Dit is een onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en actief in acht wijkteams. Ons doel is om de thuissituatie te versterken, de toekomstkansen voor kinderen van 0 tot 14 jaar in deze wijken te vergroten en deze gelijk te trekken met de rest van Rotterdam. Deze speeltuin is een plek bij uitstek om met mensen in gesprek te gaan.”

Dan wordt Annie liefdevol begroet door een moeder. Annie reageert meteen: “Hey schatje. Hoe is het met jou dan?” Dan loopt ze verder en roept: “Zie je? Iedereen heeft me gemist.”

Verder lezen

Meer nieuws
Studio Oleander, veel meer dan alleen een chillplek

Het was een drukte van jewelste op het Oleanderplein in Bloemhof. Gisteren werd Studio Oleander feestelijk geopend. Vele kinderen en jongeren stonden op het plein te wachten alsof de koning elk moment zou arriveren.

Voortraject Werk, cursisten in hun kracht

Taal kan soms echt een barrière zijn in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, stage of vrijwilligerswerk. Gelukkig kun je daar wat aan doen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden