Van boterham naar sociaal ondernemer

14 december 2020
Hij is inmiddels een bekend gezicht in heel Rotterdam en heeft zelfs -naar goed Rotterdams gebruik- een bijnaam, Johan de Boterhammenman. Johan zorgt al sinds de lente van 2017 voor boterhammen, fruit en een pakje drinken voor de kinderen die zonder eten naar school gaan in Rotterdam Zuid. En dat is niet onopgemerkt gebleven.

Hoe het allemaal begon

Op een dag zag hij zijn jongste zoon Mario zijn brood en drinken delen met een klasgenootje. Mario vroeg aan hem of hij dit niet erg vond. “Natuurlijk vond ik dat goed, maar het liet me niet los.” In een gesprek met de schooldirecteur bleek dat er nog veel meer kinderen waren die zonder eten naar school kwamen. Johan was trots op zijn zoon, maar sliep er slecht van. Na twee dagen piekeren besloot Johan: “Dit kan ik niet toelaten. Ik ga ervoor zorgen dat er altijd brood is”. Eerst betaalde hij dat uit eigen zak, gevolgd door kleine crowdfundacties via Facebook. Inmiddels is Johan oprichter en voorzitter van zijn eigen stichting ‘Niet Graag een Lege Maag’. Hij werkt vanuit de keuken in Huis van de Wijk Irene in Bloemhof, waar hij vandaag in totaal 86 boterhammen heeft gemaakt, met 10 kilo druiven, 10 kilo meloen en 60 pakjes sap. De boterhammen van vandaag waren belegd met halal boterhamworst, halal salami, kaas en pindakaas. Naast Boterhammenman is Johan sinds jaar en dag vrijwilliger bij Humanitas, waar hij geregeld leuke klussen voor doet. Zo verzorgde hij nog heerlijke rijk belegde broodjes bij de opening van de BMX baan.

Dan weet je weer waarvoor je het doet

Hij krijgt geregeld complimenten van andere ouders, maar het was een meisje van een jaar of acht dat het meeste indruk op hem maakte. Ietwat verlegen kwam ze naar hem toe op het schoolplein waar hij net brood naar toe had gebracht; ze vroeg of hij soms die Boterhammenman was. “Bedankt voor de boterhammen zei ze”. Het levert hem nog steeds kippenvel op. “Dan weet je weer waar je het voor doet.” Inmiddels heeft hij vele prijzen gewonnen, waarvan onlangs nog de Kinderrechten Award met een mooi geldbedrag. Van dat geld kocht hij -tegen inkoopprijs- een grote professionele koelkast zodat hij nog meer eten kan opslaan en nog meer kinderen van lunch kan voorzien.

Toekomstdroom

Op de vraag wat zijn idealen voor de toekomst zijn, heeft hij meteen een antwoord klaar. “Zou het nou niet mooi zijn als elke school een kookruimte heeft waar les gegeven wordt en waar warme schoollunches worden gemaakt? Sommige kinderen uit de wijk denken dat een komkommer in de supermarkt groeit omdat ze daar nog nooit iets over geleerd hebben. Dus les over eten en koken zou sowieso geen overbodige luxe zijn. Ik ben er inmiddels druk mee bezig, je gaat daar binnenkort vast meer over horen”. Na een korte stilte zegt hij: “Mijn enige echte toekomstdroom is eigenlijk om de beste vader denkbaar te zijn voor Mario. Want kinderen zijn echt het belangrijkste op de wereld!”

Verder lezen

Meer nieuws
Griepprik en antwoord op je vragen!

Wat doe je als er 700 wijkbewoners in Huis van de Wijk Irene binnen komen om hu griepprik te halen? Gelijk een senioren-infoplein organiseren natuurlijk!

Jongerenhubs in aantocht

Om ervoor te zorgen dat jongeren hun vrije tijd op een leuke manier besteden, zijn we op een aantal locaties in de wijk Feijenoord bezig met de uitbreiding van de programmering voor deze doelgroep.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden