Al 40 jaar lang een betrokken vrijwilliger

13 juli 2021
Het was een feestelijke middag, vorige week in het Huis van de wijk Irene, in Bloemhof. Tijdens de wekelijkse samenkomst van ouderen, werd namelijk een bijzonder iemand in het zonnetje gezet. Vrijwilliger Lien van der Schalie werd 75 jaar en haar man Ruud was een paar dagen eerder ook de 75 gepasseerd.

Lien is al 40 jaar vrijwilliger en om dat te vieren, én dat zij en haar partner jarig waren, werd het stel die middag verwend door medewerkers en bezoekers van Irene. De groep ouderen was overigens ook voor het eerst in lange tijd weer samengekomen. Extra feest dus.

Altijd betrokken en actief

Ruim 40 jaar geleden begon Lien met vrijwilligerswerk in Bloemhof. Eerst hielp ze voornamelijk bij de kinderclubs en later ook bij de activiteiten voor volwassenen. Tussendoor heeft ze even een avontuur als vrijwilliger beleefd in andere buurthuizen in Vreewijk en Hillesluis. Dit was toen Irene even gesloten was. Lien miste haar eigen wijk en buurthuis. Ze was dus erg blij toen ze weer terug keerde naar Irene, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds een waardevolle vrijwilliger is. Op donderdag voor de eetgroep en op maandag voor de bingogroep. Ruud en Lien zijn 52 jaar getrouwd en in de wijk staat het stel bekend als betrokken en actieve mensen die altijd voor een ander klaar staan.

Warme maaltijd voor ouderen

“Ik ben er ooit mee begonnen, simpelweg, omdat ik niet stil kan blijven zitten thuis. En omdat ik het niet kan aanzien dat er nog steeds sommige ouderen zijn die niet elke avond een warme maaltijd hebben. Dat is voor mij de hoofdzaak. Daarom kook ik eenmaal in de week voor ze. En dat ik met ze kan kletsen. Velen zijn eenzaam en zijn allang blij dat ze een praatje met iemand kunnen maken.”

Haar man Ruud heeft haar al die jaren bijgestaan. Zelf grapt hij daarover: “Ja, ik hobbel er een beetje achteraan hé. Ik ben haar persoonlijke assistent én privéchauffeur. Ik rij haar overal heen, bijvoorbeeld wanneer ze boodschappen moet doen voor de ouderen. Maar ik help ook wel mee met de activiteiten hoor.”

Lintje

Lien kreeg ooit, voor haar inspanningen, een lintje uit handen van de toenmalige burgemeester Opstelten. Zelf vindt ze dat niet zo bijzonder: “Ach, ik weet niet eens wat voor lintje het was en het is al die jaren nooit uit het doosje geweest. Daar deed en doe ik het allemaal niet voor. Een glimlach van een oudere of van een kind. Dat is belangrijk.” Coördinator van het Huis van de wijk, Marie Jan had niet veel woorden nodig om Lien te omschrijven, toen ze haar, ook namens de ouderengroep, een presentje gaf. “Lien is een pittige dame die heel goed weet wat ze wil. Maar vooral een dame met een heel klein hartje, op de goede plek.” Dat Lien nu 75 jaar is geworden, betekent niet dat ze een stap terug doet of iets rustiger aan gaat doen. “Nee, hoor, dit vind ik heerlijk en is mijn leven. Waarom zou ik stoppen? Als ze genoeg van me hebben dan verdwijn ik. Niet eerder. Zelfs dan moeten ze me hier wegsleuren.”

Verder lezen

Meer nieuws
De Regenboog in Bloemhof, speelplezier met juf Annie

In Bloemhof staat een schattig en pittoresk speeltuintje. Zo op het eerste gezicht zou je het geen speeltuin noemen. Eerder een binnentuin van een woonblok. Maar speeltuin De Regenboog is echt een speeltuin.

Studio Oleander, veel meer dan alleen een chillplek

Het was een drukte van jewelste op het Oleanderplein in Bloemhof. Gisteren werd Studio Oleander feestelijk geopend. Vele kinderen en jongeren stonden op het plein te wachten alsof de koning elk moment zou arriveren.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden