Studio Oleander, veel meer dan alleen een chillplek

2 juni 2021
Het was een drukte van jewelste op het Oleanderplein in Bloemhof. Gisteren werd Studio Oleander feestelijk geopend. Vele kinderen en jongeren stonden op het plein te wachten alsof de koning elk moment zou arriveren.

Opening

Dat was niet voor niets want niemand minder dan baltovenaar en rolmodel voor de jeugd Soufiane Touzani, werd ingeschakeld om de officiële openingshandeling te verrichten. En dat deed hij op zijn eigen manier. Met een welgemikte trap en onder luid applaus, schoot hij de bal door de deur van de studio. Deze hub, speciaal voor de jeugd, was al een paar maanden open maar door de coronamaatregelen, heeft men gewacht met de opening ervan. Tot vandaag. Onder een warme lentezon werd Touzani hartelijk ontvangen op het plein, waar sommige jongeren niet konden wachten met het voetballen op het aangrenzende veld.

Meebepalen

Het bijzondere van Studio Oleander is dat meerdere jongeren uit Bloemhof hebben meebepaald met de inrichting van de studio. Zoals de 15-jarige Jafaar en de 16-jarige Ayoub. Jafaar: “Met meester Mo gingen we een tijdje geleden om de tafel zitten. Aan de hand van een kaartenspel, bedachten we samen wat de studio nodig had. Uiteindelijk waren er vier zaken die we allemaal belangrijk vonden: genoeg plek om te chillen, een keuken om te koken, een plek waar je rustig je huiswerk kunt doen en een muziekstudio. En zoals je ziet is dat allemaal aanwezig hier. Je kunt er zelfs koken.” Ayoub vult zijn vriend aan met de opmerking: “Ja, het wordt zomer en dan zitten wij minder binnen. Maar dat geeft niet want meester Mo organiseert vaak voetbaltoernooitjes op het plein.”

Niet alleen maar halen, ook brengen

Onder de aanwezigen was ook Yamina Kamhi, Gebiedsadviseur Jeugd van de gemeente Rotterdam. Zij vindt vooral de betrokkenheid en participatie van jongeren erg belangrijk. “Het is prachtig om te zien dat de jeugd zelf heeft bijgedragen bij het inrichten van hun eigen plekje in de wijk, zoals hier het geval is. Het is niet alleen een kwestie van halen. Jongeren worden hiermee gestimuleerd om niet alleen te hangen of te chillen, maar ook daadwerkelijk iets te brengen.” Dat is ook precies waarom de wijkraad van Bloemhof meefinancierde in de realisatie van de muziekstudio.

Terwijl Touzani namens de buurt binnen een cadeau in ontvangst neemt voor de studio (een Playstation!), denkt Jafaar na over waar hij het meest gebruik van zal maken in ‘zijn’ ruimte. “Natuurlijk zullen we er ook ons huiswerk maken. Maar ik denk dat het toch die Playstation gaat worden.”

Verder lezen

Meer nieuws
Voortraject Werk, cursisten in hun kracht

Taal kan soms echt een barrière zijn in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, stage of vrijwilligerswerk. Gelukkig kun je daar wat aan doen.

Van boterham naar sociaal ondernemer

Hij is inmiddels een bekend gezicht in heel Rotterdam en heeft zelfs -naar goed Rotterdams gebruik- een bijnaam, Johan de Boterhammenman. Johan zorgt al sinds de lente van 2017 voor boterhammen, fruit en een pakje drinken voor de kinderen die zonder eten naar school gaan in Rotterdam Zuid.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden