Voortraject Werk, cursisten in hun kracht

17 maart 2021
Taal kan soms echt een barrière zijn in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, stage of vrijwilligerswerk. Gelukkig kun je daar wat aan doen.

Bewoners vanaf 18 jaar uit de wijk Feijenoord die gemotiveerd zijn, kunnen aan de cursus ’Voortraject Werk’ deelnemen. Ruim 10 weken lang volgen zij intensief taalonderwijs, waarna nog eens 10 weken gewerkt wordt aan competentieontwikkeling, empowerment en het vinden van werk, vervolgstudie of vrijwilligerswerk.

Gek op boeken

Een van de cursisten is Maryam Nawaz. Zij is van Pakistaanse afkomst en woont al tien jaar in de wijk Bloemhof. Haar kinderen deden afgelopen zomer in het Huis van de Wijk mee aan de Zomercampus en brachten een flyer mee naar huis over deze cursus. Maryams interesse was meteen gewekt en zij schreef zich in. Ze is erg te spreken over de cursus. “Ik leer er heel veel dingen die ik in mijn leven kan gebruiken. Vooral veel handige informatie over de dagelijkse praktijk. Hoe leef je in Nederland, hoe werkt het als je met de trein reist of wil sporten. En vooral hoe je werk zoekt, een cv schrijft en een sollicitatiegesprek voert. Na afronding van de cursus hoop ik werk te vinden. Liefst in een boekrijke omgeving, zoals een bibliotheek of boekhandel, want ik hou van boeken."

Pilot

In juni eindigt de pilotfase van het Voortraject Werk. Na de evaluatie wordt bezien of en hoe dit traject een vervolg krijgt. “Natuurlijk hoop ik dat we hiermee door kunnen gaan”, zegt docente Mireille Jacques. “Het is heel goed dat we deze cursisten maatwerk kunnen bieden en ons inspannen om ze naar werk of een vervolgopleiding te leiden. Een aantal van hen studeerde in eigen land al aan een universiteit en nu zij de Nederlandse taal beter machtig zijn kunnen ze hun studie voortzetten of alsnog een passende baan vinden”. Net als veel andere opleidingen zijn de lessen nu online. Jammer, vindt Mireille. “Juist die diversiteit van culturen en talen maakt het contact zo leuk. De cursisten trekken samen op, helpen elkaar en leren ook veel van elkaar. En wij op onze beurt leren van hen. Elke persconferentie duimen we weer dat we weer snel les mogen geven in het Huis van de Wijk.”

Ondernemende cursisten

Het eerste deel van de opleiding, de taallessen, is nu achter de rug. De komende weken gaan de cursisten vooral werken aan empowerment en hun competenties, zodat ze zich vol zelfvertrouwen kunnen presenteren aan hun toekomstige werkgever. Of hun eigen onderneming starten. Diverse cursisten willen graag een eigen bedrijf starten en daarom wordt in de opleiding ook aandacht besteed aan ondernemerschap. Niet alle cursisten maken hun cursus af. Maar, dat is in dit geval positief, want de reden dat ze stopten was dat ze werk gevonden hadden. “Jammer, maar tegelijk ook wel heel leuk!”

Verder lezen

Meer nieuws
Van boterham naar sociaal ondernemer

Hij is inmiddels een bekend gezicht in heel Rotterdam en heeft zelfs -naar goed Rotterdams gebruik- een bijnaam, Johan de Boterhammenman. Johan zorgt al sinds de lente van 2017 voor boterhammen, fruit en een pakje drinken voor de kinderen die zonder eten naar school gaan in Rotterdam Zuid.

Griepprik en antwoord op je vragen!

Wat doe je als er 700 wijkbewoners in Huis van de Wijk Irene binnen komen om hu griepprik te halen? Gelijk een senioren-infoplein organiseren natuurlijk!

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden