Beweegtolk

Tijdens de afgelopen zomer liep Peggy Tolk, zoals zovelen tijdens de pandemie, een rondje. Onderweg kwam ze een groepje senioren tegen die onder begeleiding van Roland aan het sporten waren. Ze ging erop af en dit was het begin van een nieuw initiatief in Feijenoord.

Sportbedrijf Rotterdam

Roland is werkzaam voor Sportbedrijf Rotterdam en organiseerde een gymuurtje voor een clubje senioren. Hij zocht al een tijdje iemand die het clubje over kon nemen en naar een hoger niveau kon tillen. Peggy was de aangewezen persoon, met haar achtergrond als leefstijlcoach, haar interesse voor ouderen en haar liefde voor sport.

Wat er tijdens zo’n training gebeurt

Ondertussen heeft ze het initiatief omgetoverd tot ‘de Beweegtolk’. Senioren komen bij haar om een uurtje aan hun kracht en conditie te werken. Ze heeft altijd stevige stoelen mee, zodat iedereen van alle niveaus mee kan doen. “Het mooie is dat je echt vooruitgang ziet. De benen en enkels worden sterker en de mensen hebben daardoor minder kans om te vallen.”

Tijdens de lessen wordt er ook echt gesport. Geen tijd voor theeleuten. Dat komt voor of na de training. “Dat weten de senioren ook en komen daarom ook steeds eerder om gezellig bij te praten. Maar als het 10 uur is, staan ze ook te popelen om te beginnen.”

20201120 sportret peggy beweegtolk 016 verkleint

Het doel

Het doel is natuurlijk om senioren weer en vooral meer in beweging te brengen en sterker te maken. Laten ervaren dat bewegen een positieve werking heeft op je lichaam (sterker worden en een betere conditie) maar zeker ook mentaal! Daarnaast heeft het ook een enorme sociale functie. Ze maken weer nieuwe contacten, krijgen meer zelfvertrouwen en komen sterker in hun schoenen te staan. “Wat ik heb geleerd tijdens het afgelopen half jaar is dat mensen veel meer kunnen dan ze in eerste instantie denken en dat je ook echt vooruitgang merkt. Dat is zo mooi om te zien.”

Meedoen

Meedoen is vrij simpel. Kom op vrijdag om 10 uur langs in het Mallegatpark. Met slecht weer zijn we te vinden in de speeltuin De Feijenoordse Middenstip. Of stuur Peggy een berichtje via peggy@leefstijltolk.nl .

Humanitas

De p010 coordinatoren Halime en Fatima van Humanitas en Peggy werken heel nauw samen. Ze zijn bezig met een nieuw groepje sporters. Deze bestaat uit P010 vrijwilligers. Door deel te nemen aan de sportlessen van Peggy worden ze gestimuleerd om met kleine stapjes weer onderdeel te maken van de maatschappij. “Aan het begin merk je dat ze het spannend vinden. Het is voor hen een drempel, maar zodra ze een keer zijn geweest. Zijn ze super enthousiast.” Het is een mooie doelgroep, want er is veel potentie. Het beweegprogramma is hier dan ook echt op maat voor deze doelgroep.

Andere initiatieven

Meer initiatieven
You-Talent

Het ontwikkelen van talenten, kinderen laten voelen dat ze gezien en gehoord worden. Dat gaf Samantha, voormalig wijkregisseur Feijenoord bij Humanitas, zoveel voldoening dat ze inmiddels 12 jaar geleden besloot om een organisatie te starten in Feijenoord: You-Talent.

Streetcoach

Wat is de beste manier om criminaliteit, armoede en vroegtijdig schoolverlaters tegen te gaan? Volgens Yusuf van Werkteam Feijenoord is dat door rolmodellen in te zetten. Hij is niet de enige die er zo over denkt.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden