Streetcoach

Wat is de beste manier om criminaliteit, armoede en vroegtijdig schoolverlaters tegen te gaan? Volgens Yusuf van Werkteam Feijenoord is dat door rolmodellen in te zetten. Hij is niet de enige die er zo over denkt. Het lijkt een tactiek die in heel Feijenoord wordt gebruikt en ook voor resultaat zorgt.

Streetcoach

Streetcoach is een van de vele projecten van Werkteam Feijenoord. Op dit moment bestaan ze uit 10 jongeren die zich inzetten voor hun wijk. Zij lopen wekelijks een ronde om het gesprek aan te gaan met buurtbewoners. Daardoor verbreden ze hun netwerk en gaan ze overlast in de wijk tegen. Daarnaast hebben ze het afgelopen jaar allerlei dingen georganiseerd. Zoals een voedselbank, uitdeelacties en coronaproof buurtfeesten. Bij Streetcoach ontwikkelen de jongeren hun talenten en worden persoonlijke doelen gesteld.

Doelen

Het is belangrijk dat de jongerenparticipatie wordt vergroot. Het is de bedoeling dat zij zich gaan inzetten voor hun wijk met zaken die voor hen relevant zijn. Zaken rondom het thema Schoon, veilig en heel. Daarnaast moeten de jongeren zich thuis voelen in hun eigen wijk en horen zij gelijke kansen te krijgen.

Puntensysteem

Normaal werkt Streetcoach met een puntensysteem. “De jongeren kunnen per maand maximaal 4 punten verdienen. Elk punt is 6 euro waard. Deze punten sparen ze voor bijvoorbeeld sneakers of een rekenmachine. Als ze genoeg gespaard hebben ga ik met ze mee om de sneakers te pinnen. Dit doen we om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld sigaretten kopen.”

Mooi moment

Soms hebben jongeren even dat extra zetje in de goede richting nodig. Yusuf weet daar zeker wel raad mee. Zo heeft hij bijvoorbeeld twee jongens een keer meegenomen om voedselpakketten aan vrachtwagenchauffeurs te geven. Deze chauffeurs konden door de crisis niet meer rijden en kregen dus ook niet meer uitbetaald. “Die jongens hebben die situatie gezien, hoe moeilijk die mensen het daar hebben. Een van die jongens zei op de terugweg; ‘Ik ga beter naar m’n moeder luisteren. Yusuf, ik ga beter naar jou luisteren. Ik wil niet in zo’n moeilijke situatie belanden. Ik ga beter mijn best doen op school.’”

Andere initiatieven

Meer initiatieven
De Huiswerkclub

Weet je wat frustrerend is? Dat sommige kinderen onterecht minder kansen krijgen. Ze lopen bijvoorbeeld een leerachterstand op, omdat ze niet de juiste begeleiding krijgen. Terwijl er wel potentie is. Door middel van extra begeleiding wil de huiswerkclub ze een steuntje in de rug geven.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden