You-Talent

Het ontwikkelen van talenten, kinderen laten voelen dat ze gezien en gehoord worden. Dat gaf Samantha, voormalig wijkregisseur Feijenoord, zoveel voldoening dat ze inmiddels 12 jaar geleden besloot om een organisatie te starten in Feijenoord: You-Talent.

Hoe werkt het

You-Talent komt met een activiteitenaanbod naar scholen in de wijk. Vervolgens bieden partnerscholen het aan binnen de Dagprogrammering zoals dat nu heet. De activiteiten zijn zoveel mogelijk afgestemd op de vraag vanuit de kinderen. “Het is belangrijk om het pakket zo breed mogelijk te houden, zodat de kinderen niet beperkt worden. Daarom zijn we ook flexibel en gaat het aanbod mee met de tijd.” Naast het aanbod ontzorgen wij de scholen op het gebied van coördinatie en communicatie rondom de activiteiten.

Tijdens de activiteiten worden verschillende leerlijnen gehanteerd. Er wordt creatief omgegaan met taal en rekenen. De kinderen leren dat ze moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Tijdens de activiteit ‘de Kinderraad’, leren ze debatteren over wat er nodig is om de wijk beter te maken. Bij alle lessen ontwikkelen de kinderen sociale vaardigheden. Spelenderwijs worden ze klaar gemaakt voor de ‘echte’ wereld.

Vakantieprogrammering

Vijf jaar geleden merkte Samantha dat er in de vakanties heel weinig werd georganiseerd. Daar moest verandering in komen. Daarom heeft ze er een gratis vakantieprogramma opgezet. Kinderen vanaf zes jaar kunnen zich daarvoor inschrijven via de website, zodat ze iedere vakantie mee kunnen doen aan leuke activiteiten. Sinds 3 jaar ondersteunen wij You-Talent hierbij.

Wat vinden we belangrijk

“We werken met vakdocenten uit Rotterdam Zuid. Wij geloven echt in de inzet van lokale "rolmodellen" waarmee ze zich identificeren en verbinden.” Zonder oprechte verbinding kun je een leerling niet bereiken. Het is wel een strijd, want deze kinderen hebben ook harde grenzen nodig en heel veel duidelijkheid. We geloven in een gouden driehoek van school, ouders en docenten die samenwerken: "It takes a village to raise a child!’

Het afgelopen jaar is voor iedereen zwaar geweest. Maar kinderen die het al moeilijk hadden, hebben concrete tools nodig om door deze tijd heen te komen. Daarom heeft You-Talent het afgelopen halfjaar meer ingezet op het mentale welzijn van de kinderen. Er is extra aandacht besteed aan activiteiten als yoga, meditatie en mindfullness. Daarnaast ligt de focus op duurzaamheid, beweging en gezonde voeding.

Waar doe je het voor

“Soms is het zo moeilijk om zo’n initiatief gaande te houden, omdat er veel tegenslagen zijn.” Ongeveer drie jaar geleden stond Samantha op het punt om het op te geven. Uitgerekend op die dag, kwam oud-leerling Luvendro langs. Hij kwam You-Talent persoonlijk bedanken. Luvendro speelt nu betaald voetbal. Hij is bezig met muziek en het gaat nu goed met hem. “Dat was echt een heel mooi moment, daar doe je het voor.” ‘

Samenwerken

You-Talent heeft een vergelijkbare visie. Allebei hechten we waarde aan het bouwen van een gemeenschap met een sterk netwerk van rolmodellen en lokale partners die samenwerken. You-Talent bestaat uit een groep gepassioneerde mensen die echt impact willen maken. Organisaties of mensen die denken ‘Goh daar zou ik wel aan bij willen dragen’ zijn altijd welkom om contact te zoeken.

Andere initiatieven

Meer initiatieven
Streetcoach

Wat is de beste manier om criminaliteit, armoede en vroegtijdig schoolverlaters tegen te gaan? Volgens Yusuf van Werkteam Feijenoord is dat door rolmodellen in te zetten. Hij is niet de enige die er zo over denkt.

De Huiswerkclub

Weet je wat frustrerend is? Dat sommige kinderen onterecht minder kansen krijgen. Ze lopen bijvoorbeeld een leerachterstand op, omdat ze niet de juiste begeleiding krijgen. Terwijl er wel potentie is. Door middel van extra begeleiding wil de huiswerkclub ze een steuntje in de rug geven.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden