Avondklok? Beat the Clock!

3 februari 2021
De avondklok. Het is misschien wel het meest gebruikte woord van de afgelopen weken. En iedereen heeft er een mening over. Vooral voor jongeren is de maatregel vergaand maar wat als er iets georganiseerd wordt om de pijn een tikkeltje te verzachten? Iets wat je kunt doen, samen met andere jongeren na 21.00 uur? House of Esports bedacht een E-toernooi waar jongeren vanaf 13 jaar elke avond aan kunnen deelnemen. Met verschillende populaire games zoals FIFA en Fortnite.

Een bezigheid bieden in de avonduren

De populariteit van Esports is vooral onder jongeren zeer groot. De term ‘esports’ staat voor het competitief spelen – in de vorm van competities of toernooien – van computerspellen. Organisator Nolan Noordzij, van House of Esports, bedacht direct na de invoering van de avondklok ‘Beat the Clock’. Een landelijke online spelletjescompetitie om de jongeren vanuit huis, een bezigheid te bieden in de avonduren.

“Stichting House of Esports gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van sociale participatie en burgerschap tot het ‘samendoen’. Dus was het voor ons eigenlijk wel logisch om dit voor de jongeren te organiseren. Elke avond bieden we een spel aan en wordt er naar een finale toegewerkt. Uiteraard zijn er prijzen te winnen en de competitie wordt live gestreamd én voorzien van commentaar.”

Meerwaarde

Het commentaar bevat niet alleen een verslag van een wedstrijd maar er wordt ook veel gepraat. Bijvoorbeeld over de avondklok. “Zo combineren we entertainment en nuttige informatievoorziening. We hebben een hele show rondom het toernooi gebouwd zodat we ook belangrijke thema’s voor jongeren de revue kunnen laten passeren. Jongeren kunnen zo in contact blijven met andere jongeren, zonder de deur uit te hoeven. We hebben per avond gemiddeld 150 deelnemers. Veel deelnemers komen uit Feijenoord en meldden zich aan via Humanitas. Elke partner had zijn eigen inschrijflink. Zo kunnen we zien welke jongeren er vanaf welk gebied deelnemen.”

Ze noemden me ‘Bro’

Een van de deelnemers is de 15-jarige Djennah. Zij deed mee omdat ze nog nooit had meegedaan aan een FIFA-toernooi en omdat er niet zo veel anders te doen was. “Normaal voetbal ik veel buiten maar dat was wat minder met de lockdown. En ik wilde ook gewoon meedoen om te winnen. Veel bekenden deden mee. Ik vond het wel lauw eigenlijk, als meisje tussen allemaal jongens. Ze noemden me ook steeds ‘Bro’, ik denk dat niet veel tegenstanders wisten dat ik een meisje was.”

Djennah eindigde in de voorronde op de eerste plaats en belandde in de halve finale. Ook die won ze. De finale verloor ze nipt met 2-3. Een andere deelnemer was Appie uit de Afrikaanderwijk. “Ik heb meegedaan omdat het me tof leek om tegen anderen te strijden voor een mooi prijzenpot. Anders zou ik toch alleen maar Netflix kijken. Ook leuk was het om tegen bekende Nederlanders te spelen. Helaas werd ik er in de halve finale uitgeknikkerd.”

U mag raden door wie...

Verder lezen

Meer nieuws
Het Pleinenprogramma. Een week vol buitenactiviteiten voor de jeugd

Jongeren en kinderen worden hard geraakt. In een belangrijke fase in hun leven bevinden zij zich in een situatie waar niets veel meer mag. Niet naar school, niet meer samenkomen en niet sporten. Het is belangrijk om kinderen én hun ouders te ondersteunen en de kinderen ook activiteiten buiten de deur te bieden.

Blij met de boodschappen, nog blijer met een goed gesprek

“Leuke dingen doen in mijn wijk en mensen met elkaar in verbinding brengen, daar krijg ik energie van”. Zo typeert Annelies van Son zichzelf. Zij woont in Feijenoord en brengt haar motto al jaren in de praktijk.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden