Nederland is een fietsland. Toch is het niet voor iedereen normaal om even op de fiets te stappen. Tijdens een onderzoek naar mobiliteit onder Rotterdammers, bleek dat veel bewoners zelden in aanraking komen met de fiets.
Bezoek aan huis in de decembermaand

Tijdens de eerste golf in maart startte Werkteam Feijenoord, samen met een aantal partners, een actie om zoveel mogelijk huishoudens die het nodig hebben, van voedselpakketten te voorzien. In verschillende wijken werden in totaal 150 adressen bezocht. Werkteam Feijenoord kreeg signalen uit de wijk over schrijnende gevallen, mensen die geen boodschappen meer konden kopen of mensen die door corona hun baan verloren.
Wijkregisseur bij Humanitas in de wijk Feijenoord, Filiz Islekter, maakte zich zorgen om deze mensen. Zij ging in december, samen met collega’s, bij deze gezinnen langs om te vragen hoe het met hen gaat. “Die 129 adressen waren verdeeld over verschillende wijken in het gebied Feijenoord. Mijn collega’s deden de huisbezoeken in de andere wijken en ik in de wijk Feijenoord, waar we in totaal 50 adressen bezochten. Van tevoren hadden we ons bezoek aangekondigd.”
Hard nodig
Humanitas ging bij deze mensen langs, niet alleen om te vragen hoe het nu met ze gaat. Er werden gesprekken gevoerd, hulpvragen geïnventariseerd en daar waar nodig werden de wijkbewoners doorverwezen naar andere instellingen die hen verder kon helpen. Zo is ook een groep bewoners aangemeld bij het Infoplein. Dat de huisbezoeken hard nodig waren, beaamt Filiz. Want net voor kerst werd een tweede ronde voedselpakketten bezorgd bij andere wijkbewoners. “Los van de treurige verhalen over eenzaamheid of armoede, viel ons op dat veel woningen in slechte staat zijn. Niet onderhouden flatgebouwen, vieze portieken of deurbellen die het niet deden. Uiteraard hebben we dit doorgegeven aan de woningcorporaties.”
Ook mooie verhalen
Dat armoede iets is waar sommige mensen zich voor schamen en niet over willen praten, merkte Filiz op. Maar ze zag ook dat die mensen wél hulp nodig hadden. In totaal bezocht zijzelf zeventien huishoudens van de vijftig in de wijk Feijenoord. “Ja, het was goed dat we op bezoek gingen. Het doet wel wat met je als je de schrijnende verhalen aanhoort. Een collega is dagenlang onder de indruk geweest van een oudere die huilend vertelde dat hij zo eenzaam was. Maar gelukkig kwamen we ook mooie verhalen tegen zoals een vrouw die heel graag Nederlands wilde leren en ook vrijwilligerswerk wil doen. Ik heb haar gekoppeld aan mijn collega van het Huis van de Wijk. Zij gaat daar nu aan de slag als vrijwilliger.”
Speelgoed en koekjes
Een leuke bijkomstigheid was dat Filiz en haar collega’s ook presentjes bij zich hadden tijdens de huisbezoeken. De studenten van het Zadkine hadden heerlijke koekjes gebakken en het Centrum voor Jeugd & Gezin stelde speelgoed beschikbaar voor huishoudens met kinderen. Met behulp van een speelgoedbon konden de gezinnen speelgoed afhalen.
Verder lezen
Meer nieuws
Na een succesvol eerste jaar, waarbij vooral kinderen meededen, zijn we vorige week woensdag gestart met het 2e jaar Sport & Cultuur Club in Feijenoord.