Blij met de boodschappen, nog blijer met een goed gesprek

1 februari 2021
“Leuke dingen doen in mijn wijk en mensen met elkaar in verbinding brengen, daar krijg ik energie van”. Zo typeert Annelies van Son zichzelf. Zij woont in Feijenoord en brengt haar motto al jaren in de praktijk. Zij doet vrijwilligerswerk voor Humanitas en ook met hun voorgangers werkte ze intensief samen.

Een paar jaar geleden richtte zij het Koor op Zuid op, een mooie mengelmoes van bewoners die samen lekker zingen, van jong tot oud, van alle culturen en nationaliteiten. “Je hoeft er niet goed voor te hoeven zingen, hoor. Het gaat om het ontmoeten en plezier hebben samen.”

Sinds de eerste lockdown is Annelies aangesloten bij de Humanitas Hulplijn. Voor bewoners in haar wijk haalt ze bijvoorbeeld boodschappen. Een van haar wekelijkse vaste adresjes is de 76-jarige Nico Donkersloot, die zich vanwege zijn haperende gezondheid opgesloten voelt in zijn woning op de eerste etage. Hij fleurt helemaal op als Annelies weer een tas vol boodschappen op de keukentafel dropt. Blij met de boodschappen, maar nog blijer met de aanspraak en de fijne gesprekken samen.

Hernieuwd contact

Nico bleek nogal somber vanwege zijn gezondheid die hem in de steek laat, maar er bleek ook een dieper liggende oorzaak. Sinds zijn scheiding – 45 jaar geleden – ziet of spreekt hij zijn kinderen sporadisch. Met zijn zoon heeft hij in al die jaren zelfs geen enkel contact meer gehad. Dat doet hem verdriet, maar hij weet ook niet goed hoe hij dat contact moet herstellen. Annelies bood aan te onderzoeken of er via een van zijn dochters een handreiking mogelijk was. Dat lukte en ze voerden samen gesprekken met de dochters en zoon, om het eerste ijs te breken. Nico is er heel blij mee, hij heeft nu hun adressen en telefoonnummers en spreekt ze regelmatig, ook al is het nog een beetje onwennig.

“Annelies is een lieve vrouw, ze blijft altijd even kletsen en ik heb echt een klik met haar. Wat zij voor mij en mijn kinderen gedaan heeft, is geweldig,” vertelt Nico dankbaar. Zelf heeft hij nadat hij gestopt is met werken veel vrijwilligerswerk gedaan. Zoals de wijkbus in Charlois rijden en maaltijden bezorgen bij ouderen. Hij weet dus uit ervaring hoe belangrijk en waardevol dit vrijwilligerswerk kan zijn, zeker in deze coronaperiode.

Wil je zelf ook helpen? Of heb je juist hulp nodig? Bel gerust de Humanitas Hulplijn (010 – 302 50 30)

Verder lezen

Meer nieuws
Wijkbewoner en jeugdcoach Yusuf op RTL over avondklok

Yusuf is met zijn werkteam Feijenoord een bekend gezicht in Feijenoord en daar buiten. Nu jongeren verplicht binnen moeten blijven vanwege de avondklok gaat Yusuf het gesprek aan met ze.

Bezoek aan huis in de decembermaand

Dat Rotterdam veel armoede kent, is bekend. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 9,5% van de huishoudens en 1 op de vier kinderen in onze stad in armoede leven.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden