Syrische vluchtelinge Alice: ik oefende dagenlang het gesprek

12 mei 2021
Alice Mousa heeft sinds kort een mooie baan bij Primark. Maar het pad daar naar toe was beslist niet gemakkelijk. In 2018 ontvluchtte ze Syrië samen met haar zoon en woont nu in Feijenoord. Ze moest natuurlijk inburgeren, maar wilde ook graag wat om handen hebben en zich nuttig maken. In Syrië had ze een eigen zaak, een drogisterij, dus hard werken en zelfstandig zijn was ze wel gewend.

Aan de slag

Ze werkte een tijdje als vrijwilliger bij de supermarkt van de Voedselbank en daarna in het restaurant in Huis van de Wijk 't Klooster. Ze werkte hard, dat hielp haar om de gebeurtenissen in haar moederland te vergeten, maar ook om een goede toekomst op te bouwen in Rotterdam. “Ik wilde me vooral waardevol en onafhankelijk voelen en wilde het liefst weer een betaalde baan. Maar omdat ik nog niet zo goed Nederlands sprak maakte me dat onzeker en was het voor mij een te grote stap om te solliciteren.“

Nieuwe loopbaan

Alice klopte uiteindelijk bij Humanitas aan met de vraag of ze haar konden helpen met een opleiding voor de detailhandel. Over die opleiding had ze gehoord via Werk & Inkomen, maar geen idee hoe ze dat moest aanpakken. Humanitas hielp haar op weg en keek of mensen in haar omgeving een handje konden helpen.

Buurvrouw steunt en helpt

Dat bleek niet eenvoudig. Ze kreeg diverse afwijzingen, waardoor het Alice het moeilijk vond om gemotiveerd te blijven. Gelukkig kreeg ze steun van haar Nederlandse vriendin Marcia, een “prachtvrouw” die haar door dik en dun steunt en helpt bij alles wat er te geregeld moet worden. “Ineens kreeg ik van Primark een uitnodiging voor een online sollicitatiegesprek.” Een avond lang oefende Alice het gesprek, door middel van een rollenspel. Zodat ze goed voorbereid het gesprek kon doen. “Al die moeite had wel zin, want ik kreeg een contract voor een betaalde baan bij Primark in Forum. Daar heb ik het heel erg naar mijn zin. Het is leuk werk, ik heb fijne collega’s en ik leer vanzelf steeds beter Nederlands.” Op de vraag welke toekomst Alice voor zich ziet antwoordt ze vrolijk: “Manager worden bij Primark!”

WerkFeijenoord

Verder lezen

Meer nieuws
Avondklok? Beat the Clock!

De avondklok. Het is misschien wel het meest gebruikte woord van de afgelopen weken. En iedereen heeft er een mening over. Vooral voor jongeren is de maatregel vergaand maar wat als er iets georganiseerd wordt om de pijn een tikkeltje te verzachten?

Het Pleinenprogramma. Een week vol buitenactiviteiten voor de jeugd

Jongeren en kinderen worden hard geraakt. In een belangrijke fase in hun leven bevinden zij zich in een situatie waar niets veel meer mag. Niet naar school, niet meer samenkomen en niet sporten. Het is belangrijk om kinderen én hun ouders te ondersteunen en de kinderen ook activiteiten buiten de deur te bieden.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden