Gamen én bewegen in de wijk!

30 augustus 2021
Het zal niemand ontgaan zijn. Deze zomer kon de jeugd deelnemen aan leuke, sportieve en leerzame activiteiten. Georganiseerd in alle wijken van Feijenoord. Onder de noemer ‘WIJ010’ is een scala aan activiteiten aangeboden in de huizen van de wijk of op de pleinen. Zoals basketballen, voetballen, e-gamen, skaten, acteren, theater- of circusles.

De activiteiten werden aangeboden door lokale aanbieders, maar ook door grote Rotterdamse instellingen zoals Circus Rotjekor en Jeugdtheater Hofplein. Deze partners van Humanitas (en Humanitas zelf) hebben hierbij de achterliggende gedachte om de jeugd kennis te laten maken met het verenigingsleven.

Een maatschappelijk middel

Een van die partners is House of Esports. Zij hebben een concept bedacht, gericht op een fysieke locatie. Gamers kunnen daar bij elkaar komen en trainen of toernooien spelen. Daarnaast ziet House of Esports voor gamen ook een grote rol weggelegd als maatschappelijk middel. Hun programma 'Gamen in de maatschappij' heeft drie pijlers: Gamen & Gezondheid, Gamen & Werk en Gamen & Sociaal vanuit de schijf van vijf. Deze zomer kon de jeugd in verschillende wijken gamen én bewegen.

Gamen én bewegen

Roëlla Breederland is gymdocent en conceptontwikkelaar bij House of Esports en legt uit: “Kijk, we weten dat er best wat negatieve stigma’s bestaan rondom gamen. Dat het ongezond is of dat je door gamen minder sociale contacten hebt. Daarom hebben wij gekeken naar wat we aan het gamen konden toevoegen. Hoe we beweging en het sociale konden combineren met gamen. Zo hebben we een aantal games vertaald in echte fysieke spellen, zoals het wereldberoemde Fortnite. Dan kun je bepaalde elementen uit het spel ook in het echt naspelen, zoals bijvoorbeeld boogschieten. Of dat we een hele bewegingsbaan bouwen. Noemen wij Mario Kart. Met allerlei elementen die hetzelfde zijn als in de game, waardoor je dan drommen tieners aan het rennen krijgt. En vergeet de VR spellen niet, die vaak bestaan uit sporten, waardoor jongeren toch ook aan het bewegen zijn.”

Gesprekken over wezenlijke zaken

Maar dat is niet alles. Tijdens de WIJ010 vakantieweken moet de jeugd eerst meedoen aan fysieke activiteiten, zoals sportactiviteiten, voordat ze mogen gamen. “Gamen verbindt en is populair bij de jeugd”, vertelt Roëlla trots. “Daarom is het belangrijk om gamen te gebruiken voor andere doeleinden. Je kunt de jeugd aanspreken en gesprekken met ze voeren over wezenlijke zaken.”

Wat Roëlla deze zomer is opgevallen? “Nou, wat ik wel leuk vond is dat ik de afgelopen weken op verschillende plekken, in verschillende wijken, vooral nieuwe gezichten zag maar ook telkens weer dezelfde gezichten. Dus ook kids uit een bepaalde wijk die ons volgen naar andere wijken. Das toch leuk?”

Verder lezen

Meer nieuws
Syrische vluchtelinge Alice: ik oefende dagenlang het gesprek

Alice Mousa heeft sinds kort een mooie baan bij Primark. Maar het pad daar naar toe was beslist niet gemakkelijk. In 2018 ontvluchtte ze Syrië samen met haar zoon en woont nu in Feijenoord. Ze moest natuurlijk inburgeren, maar wilde ook graag wat om handen hebben en zich nuttig maken.

Avondklok? Beat the Clock!

De avondklok. Het is misschien wel het meest gebruikte woord van de afgelopen weken. En iedereen heeft er een mening over. Vooral voor jongeren is de maatregel vergaand maar wat als er iets georganiseerd wordt om de pijn een tikkeltje te verzachten?

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden