Het Pleinenprogramma. Een week vol buitenactiviteiten voor de jeugd

1 februari 2021
Jongeren en kinderen worden hard geraakt. In een belangrijke fase in hun leven bevinden zij zich in een situatie waar niets veel meer mag. Niet naar school, niet meer samenkomen en niet sporten. Het is belangrijk om kinderen én hun ouders te ondersteunen en de kinderen ook activiteiten buiten de deur te bieden.

Daarom organiseert Humanitas al sinds de kerstvakantie, samen met de basisscholen en partners zoals YouTalent en House of Esports, een Pleinenprogramma voor kinderen tot 17 jaar. Tot 8 februari zijn er vele activiteiten op pleinen in onder andere Feijenoord, Bloemhof, Vreewijk en Hillesluis.

Kijken naar wat wél kan

Wijkregisseur Jurgen Elias blijft, ondanks de maatregelen, positief en kijkt vooral naar wat wél kan tijdens de lock-down. “We hadden al een uitgebreid programma gemaakt voor de kinderen in de huizen van de wijk. Maar toen in december bleek dat de lock-down nog wel even zou duren en we het binnenprogramma moesten schrappen, hebben we meteen het Pleinenprogramma opgezet. Een uitgebreid activiteitenaanbod in de buitenruimte.

Sport- en Cultuurclub

Hier is een grote rol weggelegd voor onze Sport- en Cultuurclub; een onderdeel van de Wijkvereniging Feijenoord, een nog redelijk nieuw fenomeen in de wijk, die we aan het opstarten zijn. De wijkvereniging moet bijdragen aan de cohesie en samenhang in de wijk. Nu is dat nog vooral gericht op de jeugd, maar binnenkort wordt dat uitgebreid naar volwassenen en senioren. De Sport- en Cultuurclub houdt zich vooral bezig het coördineren van sportieve en culturele activiteiten. Partners daarin zijn bewoners, basisscholen en diverse organisaties in de wijk.

Niet alleen sport en bewegen

De activiteiten van het Pleinenprogramma worden aangeboden door verschillende aanbieders uit de wijk. Maar het blijft niet alleen bij leuke activiteiten waar de jeugd aan kan deelnemen. Jeugdcoaches en andere medewerkers van Humanitas gaan voortdurend het gesprek aan met de jeugd tijdens deze activiteiten. “Dat is erg belangrijk in deze tijden”, benadrukt Jurgen. “Het is niet alleen sport en bewegen. Wij zullen altijd met ze in gesprek gaan en blijven vragen hoe het gaat met iemand. Juist de jeugd heeft nu die extra aandacht wel nodig. De actualiteiten laten zien dat de jeugd iets om handen moet hebben. Het is natuurlijk niet zo dat door het aanbieden van buitenactiviteiten, er dan geen ongeregeldheden zouden zijn. Helaas. Dat plaatje is veel breder en complexer. Maar alle kleine beetjes helpen.”

Verder lezen

Meer nieuws
Blij met de boodschappen, nog blijer met een goed gesprek

“Leuke dingen doen in mijn wijk en mensen met elkaar in verbinding brengen, daar krijg ik energie van”. Zo typeert Annelies van Son zichzelf. Zij woont in Feijenoord en brengt haar motto al jaren in de praktijk.

Wijkbewoner en jeugdcoach Yusuf op RTL over avondklok

Yusuf is met zijn werkteam Feijenoord een bekend gezicht in Feijenoord en daar buiten. Nu jongeren verplicht binnen moeten blijven vanwege de avondklok gaat Yusuf het gesprek aan met ze.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden