VoedselEducatie010 kookt in De Dam

2 juli 2020
Deniz en Ralph beide medeoprichters van VoedselEducatie010 vertellen enthousiast vanuit De Dam wat ze willen bereiken. Er wordt hier gezond gekookt voor de Agnesschool. Hiermee willen ze kinderen en jongeren bewuster maken van hun voedingskeuze, als onderdeel van een gezondere levensstijl.

Deniz is geboren en getogen in Rotterdam en werkt al vanaf zijn 15de in de horeca. Zijn moeder was erg gefocust op gezond en bewust eten. Hijzelf had hier als kind niets mee, maar merkt dat wanneer je ouder wordt, je toch terugkomt op de dingen die je vroeger mee hebt gekregen. Hierop maakt hij nu bewustere keuzes. Zijn moeder was docent op basisschool Bloemhof, waar Rotterdam Vakmanstad op dat moment het lesprogramma Doen-denken aanbood. Dat gaat over duurzaamheid, gezondheid, talentontwikkeling en de leerlingen kregen dagelijks een gezonde lunch. De oprichter van Vakmanstad vroeg Ralph of hij hier een schoolkeuken wilde opzetten en de gezonde lunch organiseren. Ralph ging deze uitdaging aan en na verloop van tijd waren ze op zoek naar een extra kok. Deze plek werd ingevuld door Deniz.

Al 8 jaar zijn Deniz en Ralph werkzaam in wijk Feijenoord voor de Agnesschool. Eerst namens Rotterdam Vakmanstad en nu met VoedselEducatie010. 2 jaar geleden werd Stichting VoedselEducatie010 opgericht, om de gezonde lunch op de Agnesschool voort te kunnen zetten. De gezonde maaltijd wordt gekookt vanuit de keuken van De Dam en de kinderen krijgen het eten 2 keer per week in hun eigen klaslokaal geserveerd. Ze eten samen, gaan in gesprek over bepaalde onderwerpen en krijgen tafelmanieren mee. Door de corona uitbraak is het nu geen warme maaltijd, maar een simpelere variant geworden.

VoedselEducatie010 gelooft dat als je al op jonge leeftijd meekrijgt dat gezonde voeding goed is voor je lichaam. De kans groter is dat je deze kennis en gewoonte meeneemt wanneer je groter groeit. Je leert hoe leuk voeding kan zijn en dat gezond ook gewoon lekker kan zijn. ‘Soms zeggen leerlingen dit vind ik vies, dus ik eet het niet en heb het nooit gegeten’; vertelt Ralph. ‘Maar als ze tijdens een kookles zelf koken, zijn ze betrokken, trots en bereid om het te eten’. VoedselEducatie010 brengt een gezonde levensstijl onder de aandacht en wil hierbij ook de ouders te betrekken. ‘Ouders vragen weleens om recepten, dat is leuk’; zegt Deniz. ‘Dan heb je direct een gesprek over voeding’. Hij kreeg ook een keer de opmerking van een ouder dat haar kind niet meer wilde eten van wat zij maakte. Hierop gaf Deniz recepten door van bloemkool en broccoli salades.

De komende periode willen ze graag gaan uitbreiden. Proberen om meer basis- en middelbare scholen te betrekken bij dit project. En Humanitas onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om in samenwerking met de heren ook betaalbare maaltijden voor wijkbewoners te kunnen aanbieden. Het streven is om hiermee vanaf 1 september te starten in Huis van de Wijk De Dam. 'Voeding is belangrijk en belangrijk dat mensen zich hiervan bewuster worden’; vertelt Deniz. ‘Je kunt hierin betere keuzes maken, als je hierover kennis hebt’.

Verder lezen

Meer nieuws
Wijkkrant voor wijk Feijenoord

De eerste week van juli kun je in wijk Feijenoord de wijkkrant Nieuw Feijenoord op je deurmat verwachten. De krant is een plek voor iedereen uit de wijk, waar je je verhaal mag delen en informatie kwijt kunt.

Kinderen enthousiast over doe-boekje

Kinderen kregen via flyers op straat of van hun school te horen dat ze woensdag 20 mei tussen 11.00 en 16.00 uur dit boekje op konden halen. Wanneer ze het doe-boekje in handen hebben, wordt er enthousiast gereageerd.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden