Aanbelactie bij 75-plussers, ‘Hoe gaat het?..’

1 juli 2020
‘Ouderen willen toch wel echt een praatje'. 'Belangrijk dat ze gezien worden'. 'Door deze aanbelactie denk ik ook weer meer aan mijn eigen opa en oma'. 'Dat het belangrijk is dat ik ze regelmatig bel of een bezoekje breng’; vertelt de 19-jarige Pinar.

Ze is Social Work stagiaire bij Huis van de Wijk Hillevliet in Hillesluis, waar ze zelf ook vandaan komt. Ze vindt het fijn om zo bij haar eigen wijk betrokken te zijn en te weten wat er speelt. 2 jaar geleden is ze betrokken geraakt bij de 75+ huisbezoeken. Die nu door de corona zijn verandert in de 75+ aanbelactie, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden met de ouderen.

‘Met deze aanbelactie vinden we het belangrijk om te horen hoe het gaat met de mensen’. ‘Maar ook echt met de vraag; ''hoe gaat het''? ‘Vanuit daar volgen hulpvragen of gewoon een gezellig gesprek’. ‘Het is een fijne manier om de ouderen beter te leren kennen en wanneer het nodig is een vrijwilliger uit dezelfde wijk te verbinden aan de 75+ bewoner’. ‘We kregen bijvoorbeeld een vraag voor ondersteuning bij boodschappen, omdat deze bewoner het niet meer zelf de trap opgesjouwd krijgt’; vertellen Fleur en Karen. Zij zijn werkzaam binnen het welzijnsteam van Humanitas en zorgen in gebied Feijenoord dat de 75+ aanbelacties goed verlopen en hulpvragen op de juiste plek terecht komen. ‘Het is belangrijk om iédereen te bezoeken en niet alleen de mensen die ''bekend'' zijn in de wijk’. ‘Zo komen mensen die niet snel om hulp vragen of die niet de juiste route voor hulp weten te vinden ook aan bod’.

Pinar coördineert de aanbelactie in Hillesluis. Dit betekent dat ze onder andere het contact met de vrijwilligers die bij deze actie zijn betrokken onderhoudt. De vrijwilligers gaan met z’n tweeën de deuren langs. Inge is één van de betrokken vrijwilligers. Ze woont al haar hele leven in gebied Feijenoord en al 53 jaar in Hillesluis. Ze wilde een high tea organiseren in Hillevliet voor de ouderen, maar door de corona uitbraak kon dit niet doorgaan. Inge vindt het leuk om met de aanbelactie, toch iets voor de ouderen te kunnen betekenen. Regelmatig merkt ze dat mensen een praatje missen. Ze heeft de 75-plussers ook uitgenodigd om richting Hillevliet te komen, wanneer alles weer een beetje normaler mag worden.

‘Over het algemeen horen we van de mensen die we spreken dat het goed gaat’; vertellen Karen en Fleur. ‘Zeker in deze coronatijd springt familie bij om te ondersteunen, waar dat buiten coronatijd minder is’. ‘Als ouderen over hun kinderen en kleinkinderen spreken die ze niet kunnen zien, zie je regelmatig terug dat dit moeilijk voor hun is’. Ook de taal die de ouderen spreken is een aandachtspunt. 'Een Turkse dame van 83 sprak beperkt Nederlands'. 'We hadden een Turkssprekende vrijwilliger aan haar gekoppeld'. 'Geweldig om dan de twinkeling in haar ogen te zien als ze haar verhaal kwijt kan'.

Met de aanbelactie worden meer ouderen bereikt, dan met de huisbezoeken. ‘Mogelijk helpt het mee dat we met een bloemetje en tasje met lekkers voor het raam staan’; vertelt Karen. ‘Deuren gaan gemakkelijker open, ook bij ouderen die voorheen niet op een huisbezoek zaten te wachten’. ‘Misschien dat de afstand en het feit dat we niet binnen komen veiliger voelt voor de bewoners’. ‘Ook wanneer mensen na het gesprek aan de deur nog een keer willen verder kletsen kan dit’; vult Pinar aan. Ze kunnen 010 3025030 bellen voor een praatje.

Verder lezen

Meer nieuws
Appeltaart uit het raam van Roos in Hillesluis

'Normaal doe ik elk jaar iets speciaals, dat kon nu niet'; vertelt Roos, vaste vrijwilliger in huis kamer Slaghekbuurt.

Oni oni: Move your ass

Tijdens deze BalkonParade met Cubaanse dansschool Oni Oni Mundo Cubano, worden de heupen losgegooid bij 't Kopblok in Hillesluis. Aniel en Özlem nemen je mee met Cubaanse muziek en geven uitleg over de danspasjes.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden