Een gezonde maaltijd en muziek, daar zorgt Senay voor

16 januari 2021
Dat een pandemie ook mooie verhalen met zich meebrengt, hebben we de afgelopen maanden gemerkt. Voorbeelden hiervan zijn de bereidheid om mensen, die het moeilijk hebben, onbaatzuchtig te helpen. Of ondernemers die die het financieel zwaar hebben toch op een creatieve manier van een nood een deugd maken.

Şenay Akdemir, eigenaresse van restaurant Dolice, sociaal werker en kunstenaar, doet het allebei. Het liefst tegelijk. We kennen Şenay onder andere als de bevlogen ondernemer die afgelopen zomer garant stond voor lekker eten tijdens de Zomercampus en andere initiatieven binnen Humanitas. Maar Şenay doet meer dan alleen koken. Ze speelt percussie, schrijft, maakt theater en is ook begaan met de mensen om haar heen. Zo maakte ze zich zorgen over de ouderen in haar omgeving. Omdat ze door de crisis zonder werk zat, startte ze een eigen kookinitiatief ‘Tafeltje Dekje Dolice’, waarbij ouderen een gezonde maaltijd konden ontvangen.

Het restaurant als kantoorruimte

Haar restaurant is een ontmoetingsplek van diverse culturen en kunstenaars. Aan de muur hangen meerdere Turkse muziekinstrumenten en wie er een stukje op kan en wil spelen, krijgt een gratis drankje. Dat geldt ook voor iedereen die een gedicht voorleest. Maar de crisis heeft ook bij haar genadeloos toegeslagen en ze ziet met lede ogen aan hoe haar restaurant al maanden dicht blijft. Şenay heeft een loket gebouwd voor afhaalmenu’s, maar haar voldoening haalt ze liever uit een volle zaak, muziek, poëzie. Of uit kookles geven aan kinderen.

Als je langs haar zaak loopt en denkt dat er niemand is, heb je het mis. Şenay zit er elke dag. Om te schrijven. “Ik gebruik het restaurant nu als kantoor. Het is hier gewoon fijner om te werken dan thuis. Ik had nog allerlei ideeën voor theatervoorstellingen en die ben ik nu aan het schrijven. Ja, je moet wat. Zo'n crisis heeft toch ook zijn voordelen, zoals het oppakken van dingen waar je een tijd lang niet aan toe kwam.”

Hulp zonder grenzen

Ondanks haar eigen financiële problemen, maakt ze zich momenteel vooral zorgen om muzikanten en kunstenaars in Turkije. “Samen met anderen, zijn we nu bezig om een online benefietconcert te organiseren met optredens, voordrachten en nog veel meer. Om zoveel mogelijk geld op te halen. Turkije kent geen steunpakketten van de overheid. Muzikanten en kunstenaars, die nu zonder werk zitten, hebben niets. En wij willen hen helpen. Al kunnen we slechts voor een aantal een paar maanden de huur betalen, is dat al mooi.”

Şenay trad pasgeleden ook met haar band op tijdens de Balkonparade in Feijenoord. “Het geld wat we met dat optreden hebben verdiend, gaat ook direct naar Turkije. Al kan ik dat geld zelf ook goed gebruiken, de mensen daar hebben het zwaarder."

Verder lezen

Meer nieuws
Online dineren met onbekenden

Sinds een jaar heeft museum Boijmans van Beuningen zijn intrek genomen in huis van de wijk Hillevliet. Het is géén museumdependance, maar een ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of eraan deel kunnen nemen.

Hillevliet 90: samen werken aan meer impact voor Zuid

Het gebouw Hillevliet 90 ligt centraal op Zuid, in de wijk Hillesluis. ‘De oude technische school’ in de volksmond. Heel wat Rotterdammers zijn in dit pand vol rijke historie en statige uitstraling opgeleid tot timmerman of elektricien.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden