Hillevliet 90: samen werken aan meer impact voor Zuid

8 januari 2021
Het gebouw Hillevliet 90 ligt centraal op Zuid, in de wijk Hillesluis. ‘De oude technische school’ in de volksmond. Heel wat Rotterdammers zijn in dit pand vol rijke historie en statige uitstraling opgeleid tot timmerman of elektricien.

Tot voor kort stond het pand jaren leeg. Humanitas Welzijn vestigde er zich begin 2019. Het pand kreeg daarmee weer een functie voor wijkbewoners. Kinderen en ouders kunnen daar nu deelnemen aan sport en culturele activiteiten, zang en dans, maar ook voor taalles, informatie over werk en formulierenhulp kan men er terecht. Maar zijn nog veel meer plannen!

Ondernemen, welzijn en kunst & cultuur

Perry Elenbaas, projectmanager van Impact Vastgoed, dat eigenaar is van het pand aan de Hillevliet: “Wij hebben diverse mooie projecten in Rotterdam. Zoals de nieuwe bestemming voor het Zuiderziekenhuis, dat gered werd van de sloophamer en nu als Het ZuideR een woonbestemming krijgt. Humanitas vroeg ons samen met hen te kijken hoe we de diverse etages in het pand kunnen invullen met lokale en sociale ondernemers. Hierdoor gaat het pand weer leven en krijgt de wijk een impuls door de ondernemers die er zich zullen vestigen. Via Humanitas kwamen we ook in contact met Bas van den berg van Vastgoedorganisatie Place Based. Met hen zijn we een samenwerkingsverband voor de komende jaren overeengekomen. We waren gecharmeerd van wat Bas met zijn team heeft gerealiseerd met de verzamelgebouwen De Kroon en de Keilewerf in Delfshaven. Die opzet sluit perfect aan bij wat we met het pand Hillevliet willen bereiken. Samen zoeken we geïnteresseerde partijen die zich hier willen vestigen. Het moet een centrale locatie in de wijk worden, waar welzijn, kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Het is fijn samenwerken zo, de energie spat ervan af!” besluit Perry.

Innovatie

“Het gebouw aan de Hillevliet kan een hub voor sociale innovatie worden”, steekt Penny Nugteren van wal. Zij is projectleider Welzijn Feijenoord en namens Humanitas betrokken bij de ontwikkeling van het pand aan de Hillevliet. “Samen met Perry van Impact Vastgoed en Bas en Ashley van Place Based en Museum Boijmans van Beuningen, die ook een ruimte heeft in het pand, is een fijne samenwerking ontstaan. Ons gezamenlijke doel is om de Hillevliet een bruisende plek in de stad te maken waar ondernemers, bewoners en studenten elkaar ontmoeten en waar een divers aanbod is aan bewegen, kunst en cultuur maar waar je ook terecht kunt voor hulpvragen”.

Keilewerf, Kroon, Hillevliet

Bas van den Berg sluit daar van harte bij aan. “Onze initiatieven, De Keilewerf en de Kroon, zijn mooie voorbeelden van hoe wij werken. Daar brengen we creatieve makers en sociale-maatschappelijke ondernemers samen in één gebouw. We verbinden ze en enthousiasmeren om het beste uit zichzelf, elkaar, het gebouw en de omgeving te halen. Daarnaast verbinden we met de omgeving en staan de deuren open om de ondernemers en het gebouw te leren kennen. Dit doen we ook bij de Hillevliet. Samen met de partijen die er zitten, en die er nog gaan komen, werken we aan de invulling van het gebouw. De kunst is om de juiste ondernemers te vinden, die goed passen bij de behoefte van de wijk en die bewoners leer- en arbeidskansen bieden. Het moet ook daar gaan bruisen!”

Multifunctioneel

Deze samenwerking biedt Humanitas mooie kansen om de welzijnsdoelstellingen in te vullen, samen met bewoners, ondernemers en organisaties in de wijk. Denk daarbij aan werkgelegenheid en stage- en opleidingsplekken bij de ondernemers. Museum Boijmans biedt jonge mensen leertrajecten in de museumbranche. Daarnaast neemt Humanitas de schoonmaak en facilitaire dienstverlening in het pand op zich, wat banen schept voor wijkbewoners.

Wijkrestaurant

Samen met Faouzi Chihabi, eigenaar van restaurant Borg d’Aneto wordt begin 2021 een wijkrestaurant gerealiseerd. Ook daar snijdt het mes letterlijk aan twee kanten: bewoners en ondernemers kunnen lekker eten en elkaar ontmoeten en jonge mensen kunnen worden opgeleid tot kok en horecamedewerker.

Op dit moment is het pand helaas gesloten voor publiek. Maar houdt onze activiteitenagenda in de gaten voor het meest actuele programma in de Hillevliet.

Verder lezen

Meer nieuws
Jong Actief in Hillesluis

Ziet u toevallig in de buurt van het Pantserklosplein, kinderen en tieners vegen of andere klusjes doen? Wees dan niet verrast. Dit zijn deelnemers van ‘Jong Actief’. Een zakgeldproject met een achterliggende gedachte.

Iedereen toegang tot goed recht!

Het Huis van de Wijk aan de Hillevliet huisvest tegenwoordig ook medewerkers van Stichting Je Goed Recht. Wie oploopt tegen een formulierenberg, het ambtenarenapparaat of allerlei voorschriften kan normaal gesproken terecht bij het Infoplein.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden