Iedereen toegang tot goed recht!

30 november 2020
Het Huis van de Wijk aan de Hillevliet huisvest tegenwoordig ook medewerkers van Stichting Je Goed Recht. Wie oploopt tegen een formulierenberg, het ambtenarenapparaat of allerlei voorschriften kan normaal gesproken terecht bij het Infoplein. Maar soms gaat het verder en is het fijn dat iemand met verstand van juridische zaken zich erin verdiept.

Stichting Je Goed Recht biedt laagdrempelige rechtshulp. Er zijn namelijk best een aantal mensen die lopen met juridische vraagstukken, maar zelf de kennis niet hebben om die op te lossen. De drempel voor bijvoorbeeld de Rechtswinkel, het Juridisch Loket of zelfs een advocaat is dan net even te hoog. Dan komt Stichting Je Goed Recht om de hoek kijken om juist die mensen te helpen.

Wisselwerking met Humanitas

Fanny Smelik, directeur van Stichting Je Goed Recht is heel blij met de samenwerking met Humanitas. “Het is een mooie wisselwerking, wij zitten in het Huis van de Wijk en bewoners die in eerste instantie met hun vragen bij het Infoplein aankloppen, worden zo nodig naar ons doorverwezen.” Bij Je Goed Recht werken vooral derdejaars studenten Rechten, die één dag per week ingezet worden, begeleid door senior experts. Zij doen zo praktijkervaring op en benutten hun kennis om bewoners bij te staan. Er wordt nauw samengewerkt met advocatenkantoren Advocatenkollektief Rotterdam, Op Zuid Advocaten, Loyens & Loeff en NautaDutilh.

Papierberg

De vragen waar bewoners mee aanschuiven zijn heel divers. “Soms brengt iemand een stapel papieren mee. Wij zoeken dan uit wat het probleem is en leggen uit welke stappen hij of zij moet zetten” vertelt Internationaal Recht studente Mies Bos. “Het gaat bijvoorbeeld om het indienen van bezwaar tegen een gemeentelijke instelling, of een conflict met een woningcorporatie. Ik hoop ooit voor de VN te werken en vluchtelingenwerk te kunnen doen. De ervaring die ik hier opdoe komt daarbij vast van pas. Maar ik doe dit werk vooral omdat ik het echt fijn vind om mensen te helpen.”

Toegankelijke rechtshulp

Studentes Pien Offerhaus en Nazrin Gulieva zijn ondertussen druk bezig met een meneer die met een plastic tas vol formulieren is aangeschoven. Hij moet zijn verblijfsvergunning verlengen, maar liep vast in de wirwar van formulieren. Masterstudent Europees recht Pien stort zich daar vol overgave op. “Iedereen moet toegang hebben tot het recht. Ik vind het belangrijk om mensen bij te staan die moeite hebben met de ambtelijke of Nederlandse taal. Zelf ben ik vrijwilliger bij de daklozenopvang en ook daar kom ik deze problematiek tegen. De expertise die ik hier opbouw kan ik daar benutten en andersom ook”.

Meer bereik

De inzet van Je Goed Recht blijft in ieder geval tot 2024. Directeur Smelik kijkt er naar uit om de samenwerking met de Infopleinen van Humanitas uit te breiden, zodat het team ook kan neerstrijken in andere Huizen van de Wijk en de rechtshulp voor nog meer bewoners bereikbaar is.

Verder lezen

Meer nieuws
Voetjes van de vloer

De zon schijnt vol op de binnenplaats van wooncomplex het Kopblok in Hillesluis en uit de boxen klinkt vrolijke dansmuziek. Over de galerij rennen medewerkers, met mondkapjes op, langs dansende bewoners, gewapend met briefjes in de hand. Het zijn verzoeknummers.

Cursisten verrast met prachtig cadeau

Sinterklaas is in het land en daar worden we blij van. Cadeaus krijgen, is leuk. Maar het is nóg leuker om ze weg te geven.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden