IJspret aan de Hillevliet

16 februari 2021
Schaatsen. Afgelopen weekend leek het wel of heel Nederland het ijs opging. Zo ook in Hillesluis. Daar werd zondag aan de Hillevliet volop genoten van het ijs, van warme chocomel, soep en koekjes. Stichting Humanitas organiseerde, samen met haar partners, een ijsfestijn voor kinderen en tieners uit Bloemhof en Hillesluis. Wie geen eigen schaatsen had, mocht een paar lenen. Dit resulteerde in een zonovergoten middag met ruim 100 kinderen én ouders die op het schaatsfestijn waren afgekomen.

Iets positiefs tegen de schrik

“Veel kinderen hebben deze dagen voor het eerst in hun leven sneeuw en ijs meegemaakt. De laatste keer dat het zó gevroren en gesneeuwd heeft als de afgelopen week was in februari 2012. Kortgeleden waren in sommige wijken van Feijenoord ongeregeldheden naar aanleiding van de invoering van de avondklok. Een hoop kinderen uit deze wijken zijn hier enorm van geschrokken. Mede daarom is Humanitas, meteen nadat de vorst zijn intrede deed, met de Wijkraden en met de stadsmarinier om de tafel gaan zitten. Om te bekijken of het mogelijk was om in korte tijd een ijsfestijn te organiseren. En dat lukte.”

Samen naar een succesvol festijn

Said Aharchaou, Wijkadviseur bij Humanitas, is daar trots op. "Door de samenwerking met onze wijkpartners en enthousiaste wijkbewoners, hebben we dit festijn in twee dagen georganiseerd. Zaterdag hebben we nog een gat in het ijs geboord om zeker te stellen dat het ijs dik genoeg is. En hebben we de singel in vakken verdeeld. Kinderen konden zo corona-proof curling spelen, ijshockeyen of vrij schaatsen. Zondag deelden wij de schaatsen uit voor de deur van het Huis van de Wijk de Hillevliet. Maximaal 50 paar want anders werd het te druk op het ijs. Buurtbewoners werden ingeschakeld als zogenaamde ‘corona-coach’ om de veiligheid te garanderen. Deze geweldige schaatsactiviteit is onderdeel van het pleinenprogramma van de 'Wijkvereniging', een initiatief van Humanitas. De wijkvereniging is een paraplu waaronder sportverenigingen, actieve bewoners en culturele organisaties samen zorgen voor een activiteitenaanbod voor jong en oud.”

Voor het eerst op de schaats

Dan komt er een jongen naar ons toe lopen om te zeggen dat hij nog nooit in zijn leven geschaatst heeft en of iemand hem kan helpen. “Ik hoorde van deze middag en wilde zo graag een keer schaatsen. Mijn ouders vonden het te koud, dus ben ik alleen gekomen.” Luttele minuten later staat dezelfde jongen midden op het ijs, op schaatsen, en omringd door vier andere jongens met een geel hesje aan. “Kom op je kan het..! Zo’n eerste keer op het ijs. Dat vergeet je je leven niet”.

In de wijk vinden nog veel vaker activiteiten plaats. Wil je deze niet missen? Houd dan de wijkagenda in de gaten!

Verder lezen

Meer nieuws
Trainee in Hillesluis, volop je talenten benutten.

Hillesluis is een dynamisch gebied met een eigen karakter, vinden wijkregisseur Nezos Demirel en wijkadviseur Said Aharchaou. Nezos brengt lokale spelers bij elkaar en zorgt dat er resultaten geboekt worden rondom thema’s van Humanitas in de wijk en Said is vooral een belangrijke schakel tussen organisaties en bewoners, vooral jongeren.

Open Rotterdam test de Corona-hulp-bakfiets

Drie keer in de week staat de corona-hulp-bakfiets op verschillende plekken in Feijenoord. Deze is in het leven geroepen, omdat de Huizen van de Wijk gesloten zijn. Om toch in contact te blijven met de bewoners gaan medewerkers van Humanitas met deze bakfiets de straat op.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden