Jong Actief in Hillesluis

9 december 2020
Ziet u toevallig in de buurt van het Pantserklosplein, kinderen en tieners vegen of andere klusjes doen? Wees dan niet verrast. Dit zijn deelnemers van ‘Jong Actief’. Een zakgeldproject met een achterliggende gedachte. De gedachte om kinderen en ouders meer te betrekken bij hun woonomgeving.

Punten sparen

Saïd Aharchaou, werkzaam voor Humanitas in Hillesluis, vertelt met gepaste trots waarom hij dit belangrijk vindt: “De kinderen doen allerlei klusjes in en voor de wijk. Met behulp van een spaarsysteem kunnen ze in ruil daarvoor punten sparen.

Elk punt is geld waard, namelijk € 2,75. Het is niet zo dat de kinderen straks zelf met geld in hun zak op straat lopen, benadrukt Aharchaou. Er wordt niet in geld uitbetaald in geld. Het risico is namelijk aanwezig dat de zuurverdiende centjes verdwijnen in het huishoudpotje van de ouders”. Er is nauw en intensief contact met de ouders, die in een vroeg stadium bij elkaar zijn geroepen voor een informatieavond over het project. “Stel, een kind wil heel graag een nieuw spel voor zijn Playstation maar de ouders kunnen dat niet betalen. Door aan de slag te gaan, spaart hij punten, en dus een bedrag. Wanneer het gewenste bedrag is bereikt, komen de ouders weer om de hoek kijken en bespreken we samen met hen hoe we de aankoop verder gaan regelen.”

Een stukje gedragsverandering

Een van de vrijwilligers en vaste begeleider van deze groep is de 31-jarige Soulayman El Yakoubi. Hij vindt het vooral mooi om te zien dat de groep een vorm van bewustzijn creëert bij andere bewoners in de wijk. “Je ziet gewoon dat het werk van deze jongens, direct of indirect, ervoor zorgt dat bewoners gaan nadenken. Nadenken over dat ene papiertje wat ze achteloos op straat gooien. Of nadenken over of het niet tijd is om zelf de mouwen op te stropen en de straat aan te vegen. Een gedragsverandering.”

Oom Soulayman

Soulayman vindt het aspect ‘schoon’ misschien wel het allerbelangrijkste in zijn wijk. En als een schone wijk mede gerealiseerd kan worden door middel van het zakgeldproject, vindt hij natuurlijk alleen maar prachtig. “Maar het allermooiste is toch het werken met deze tieners. Want het gaat hier niet alleen maar om een bijbaantje. Je praat met ze, je probeert ze sociale vaardigheden mee te geven en je bouwt een band met ze op. Ze kennen mij natuurlijk uit de buurt en ook hun ouders kennen mij. Ze noemen mij ‘ammou’, wat ‘oom’ betekent. Das is toch mooi?”

Niet alleen vegen

Elke zaterdag en zondag komt de groep, negen man sterk, bij elkaar en gaat aan de slag. Overigens niet alleen met het schoonhouden van hun buurt. “Nee, we doen veel meer. Zo helpen de kids bijvoorbeeld ook met activiteiten in de buurt. In de kerstvakantie gaan ze een voetbaltoernooi organiseren. Binnenkort komt een ondernemer uit de wijk langs die hen gaat leren hoe je het beste een flyer kunt maken. De bedoeling is dat de groep straks zelf flyers gaat maken met daarop bijvoorbeeld een boodschap voor de wijk, hoe bewoners een melding kunnen doen over vuil op straat of gewoonweg om zichzelf voor te stellen. De potentie is er in ieder geval!”

Verder lezen

Meer nieuws
Iedereen toegang tot goed recht!

Het Huis van de Wijk aan de Hillevliet huisvest tegenwoordig ook medewerkers van Stichting Je Goed Recht. Wie oploopt tegen een formulierenberg, het ambtenarenapparaat of allerlei voorschriften kan normaal gesproken terecht bij het Infoplein.

Voetjes van de vloer

De zon schijnt vol op de binnenplaats van wooncomplex het Kopblok in Hillesluis en uit de boxen klinkt vrolijke dansmuziek. Over de galerij rennen medewerkers, met mondkapjes op, langs dansende bewoners, gewapend met briefjes in de hand. Het zijn verzoeknummers.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden