Koffieclub Riederkwartier eindelijk weer bij elkaar

1 april 2021
Een klein gezelschap dames wandelt (met mondkapje) de Huiskamer binnen aan het Stichtseplein. Nel, Gonnie, Yvonne en Gerrie nemen plaats aan de tafels, op grote afstand van elkaar. Eindelijk kunnen ze weer terecht voor hun wekelijks koffiemomentje bij hun ‘Koffieclub Riederkwartier’.

Weliswaar met maar een paar deelnemers, maar het is fijn om elkaar weer te zien en te kletsen met elkaar. “Heel fijn dit. Je zit elke dag maar allenig thuis. Ik mis het samenzijn enorm”, verzucht een van hen.

Humanitas medewerkster Willeke voorziet iedereen van koffie en introduceert Marjolein, die voortaan samen met Hafida gastvrouw zal zijn voor de dames. Voorheen, voordat corona roet in het eten gooide, bestond de groep uit zeker 20 personen. Werd er geknutseld, spelletjes gespeeld of gezellig gekoffieleut en soep gegeten. Corona dwingt de groep nog minimaal te houden dus zijn er twee groepen voortaan op maandag. Eten serveren is er voorlopig even niet bij.

Buurtgenoten

De dames hebben maar een kleine voorzet nodig om de gesprekken in gang te zetten. Niet over corona maar over het leven in de wijk en over vroeger. Ze wonen al lang in deze buurt, zijn er geboren en getogen. Alleen Nel niet, die woont in Bloemhof, op een steenworp afstand. En Gerrie kondigt aan dat ze binnenkort verhuist naar Hoogvliet. Vanwege haar broze gezondheid gaat ze bij haar dochters in de buurt wonen, zodat zij voor haar kunnen zorgen.

Verhalen van toen

Of ze vroeger wel eens uitgingen, vraagt Willeke. “Uitgaan? Echt niet, dat vond mijn vader niet goed, daar was hij heel streng in. Zelfs toen ik al in ondertrouw was moest ik vóór 10 uur thuis zijn”, vertelt Gonnie. De andere dames knikken instemmend. Vroeger waren ouders een stuk strenger dan tegenwoordig. Gerrie vertelt dat ze op haar 18e alleen naar Zwitserland ging en onderweg een jongen leerde kennen. Haar ouders waren geschokt, ze hadden haar immers netjes naar de trein gebracht! Toen ze na thuiskomst een romantische briefwisseling had met deze knaap werden de brieven onderschept door haar moeder, die de romance afkeurde. Daar moet je tegenwoordig eens mee aankomen!

Zalig op Zuid

“Zuid is mijn plek”, zegt Marjolein opgetogen. “De mentaliteit hier is dorps, je komt hier veel mensen tegen die hier hun hele leven al wonen. Alles hier is makkelijk, er zijn winkels in de buurt en Zuidplein is vlakbij.” Dat vinden de andere vrouwen ook, hen krijg je met geen stok meer weg uit hun wijk.

De tijd vliegt, het koffieuurtje zit er alweer op. De tafels moeten weer in gereedheid worden gebracht voor de volgende groep. Willeke inventariseert wie bij de volgende ontmoeting aanwezig kan zijn. Natuurlijk is iedereen is er weer bij.

Verder lezen

Meer nieuws
Budgetbeheer en ondernemerschap in de praktijk

Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken om weer overzicht te krijgen over hun financiën en om te leren wat nu eigenlijk precies hun financiële mogelijkheden zijn. Juist tijdens de corona crisis is het fijn om te weten hoe je je administratie op orde brengt of hoe je snel van je schulden af kunt komen.

Stichting Je goed recht breidt haar spreekuur uit

In november 2020 plaatsten we hier een artikel over het initiatief van Stichting Je Goed Recht. Zij helpen bewoners in Hillesluis met juridisch advies. De rechtenstudenten die daar wekelijks een spreekuur houden, hebben het er de afgelopen maanden maar wat druk mee gehad.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden