Mannen in Beweging; sporten en sociaal contact

16 juli 2021
Wanneer je het Huis van de Wijk Hillevliet binnenwandelt, zit hij daar, achter de balie. Hij verwelkomt je met een glimlach, ontvangt je en helpt je. Hij zit daar al sinds 2019 maar hij doet veel meer dan alleen mensen welkom heten. Mustafa Tahraoui is beheerder van het Huis van de Wijk én vraagbaak in de wijk. Maar hij heeft ook een andere passie; sporten.

Bewegen is het medicijn

Mustafa begon jaren geleden als vrijwilliger in buurthuis het Ravennest in Hillesluis. Daar was hij ook onderdeel van een sportgroep van mannen uit de wijk. Na de verhuizing naar Hillevliet, merkte hij op dat het nieuwe onderkomen geen gymzaal heeft. Maar hij wilde wel weer sporten. Daarom nam hij contact op met onder andere stichting Humanitas en het Sportbedrijf. Na veel uitzoekwerk en overleg, kon Mustafa, en een groep van dertig mannen, terecht in de gymzaal Laantjesweg.

“Ik zie veel mannen om me heen in de wijk die weinig bewegen. Wat is er nou mooier dan met anderen in beweging blijven? Je lichaam gezond houden en sociale contacten opdoen? Dat is toch veel leuker dan de hele dag thuis zitten op de bank of in het café zitten? Daarom heb ik ‘Mannen in Beweging’ opgericht. Tegenwoordig kampen mensen met veel lichamelijke problemen of zijn ziek. Sporten of bewegen is het medicijn. Zowel lichamelijk gezien, maar ook geestelijk. Wanneer je beweegt, maak je je hoofd leeg. Maar je leert ook andere mensen kennen en kunt van anderen leren.”

Mooie vriendschappen

'Mannen in Beweging’ bestaat uit ongeveer dertig mannen uit de wijk, jong en oud, met allerlei verschillende culturele achtergronden. Weet Mustafa ons te vertellen, terwijl hij een slokje Marokkaanse muntthee neemt. “En dat is de meerwaarde van de groep. Want we doen niet alleen allerlei work-outs en oefeningen, maar na afloop zie je dat mensen elkaar leren kennen en op andere momenten en plekken met elkaar gaan afspreken. Er zijn echt mooie vriendschappen ontstaan.”

De groep organiseert samen ook allerlei bijeenkomsten. Dit kan een simpel etentje zijn of juist een serieus informatiebijeenkomst voor de buurt over een bepaald onderwerp. Maar beweging en sport is toch waar het allemaal mee begon. De mannen komen twee keer in de week samen in het gymzaaltje, waar Mustafa zelf de work-outs en sportoefeningen leidt. Elke dinsdag en donderdag van 17.00 - 19.00 uur is het zweten geblazen aan de Laantjesweg. Maar deze week gaat de zomerstop in en dat betekent dat er pas in september weer gesport worden.

Wat kan ik voor u betekenen?

“Mensen kunnen zich aanmelden bij mij, aan de balie van Hillevliet of op andere manieren. Iedereen kent mij en heeft mijn nummer, dus dat zal niet moeilijk zijn. Soms worden mensen bij ons aangemeld via de gemeente of via andere instellingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die, volgens de gemeente, wel enige beweging of sociaal contact kunnen gebruiken.”

Na nog een slokje Marokkaanse muntthee, moet Mustafa weer terug naar de balie, want er komen net mensen binnen wandelen. “Goedemiddag mevrouw, wat kan ik voor u betekenen?”

Verder lezen

Meer nieuws
Wijkraadslid Bert Lemmens

Bert Lemmens schuift aan tafel om te vertellen over zijn werk als lid van de Wijkraad Hillesluis. Geboren en getogen in Brabant maar met een typisch Rotterdamse mentaliteit van niet lullen maar poetsen en opgestroopte mouwen.

Budgetbeheer en ondernemerschap in de praktijk

Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken om weer overzicht te krijgen over hun financiën en om te leren wat nu eigenlijk precies hun financiële mogelijkheden zijn. Juist tijdens de corona crisis is het fijn om te weten hoe je je administratie op orde brengt of hoe je snel van je schulden af kunt komen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden