Online dineren met onbekenden

14 januari 2021
Sinds een jaar heeft museum Boijmans van Beuningen zijn intrek genomen in huis van de wijk Hillevliet. Het is géén museumdependance, maar een ontmoetingsplaats waar bewoners, leerlingen en talentvolle makers samenkomen, zelf activiteiten kunnen organiseren of eraan deel kunnen nemen.

Mensen samen krijgen

Een van de programmalijnen betreft de zoektocht naar de verbinding tussen de collectie van het museum en de hedendaagse eetculturen in de stad. Eten en drinken vormt niet alleen een rode draad in de collectie van Boijmans. Ook Humanitas hecht veel waarde aan het (gezamenlijk) eten en drinken als instrument.

En zo werd het idee geboren om een Mukbang-sessie te organiseren. Mukbang is razend populair in Azië. Het is eigenlijk heel eenvoudig; men neme een groep mensen, vervolgens kookt eenieder voor zichzelf, voeg daar een scheutje Zoom aan, flink roeren en voilà. Je hebt een online diner met onbekende mensen van over de hele wereld.

Gezellig met elkaar eten, maar dan online

De 18-jarige Kevin Aranjo studeert aan het Albeda college om kok te worden en doet praktijkervaring op in restaurant Borgo d'Aneto. De eigenaar van het restaurant, Fauzi Chihabi, werkt met jongeren en leert hen het vak van kok. Hij is ook actief bij de realisatie van een restaurant in huis van de wijk Hillevliet en vroeg Kevin om deel te nemen aan de Mukbang. En zo geschiedde het, in december, dat Kevin al zijn kookkunsten uit de kast haalde en online ging. “Mukbang is ooit ontstaan in Zuid-Korea om eenzaamheid tegen te gaan. Veel mensen denken dat alleen ouderen eenzaam zijn maar een hoop jongeren zijn dat ook. En helemaal in corona-tijd. Ik kende het principe al van YouTube-filmpjes dus ik had er zin in. Gewoon gezellig met elkaar eten. Online.”

Nieuwe vrienden

Dat de Mukbang-sessie een succes was, beaamt Kevin graag. Er deden tien deelnemers mee, waarvan vijf jongeren uit Nederland en vijf uit Frankrijk. De voertaal was Engels en de sessie duurde een uur. “Het was erg leuk en ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Er wordt nu zelfs gesproken over een uitwisseling. Dat de Franse jongeren een keer hierheen komen of dat wij naar Frankrijk afreizen om elkaar in het echt te ontmoeten.”

Tafelmanieren

Alexandra van Dongen is curator van het museum en geeft aan dat de inzet van het huisvesten van het museum in de Hillevliet draait om het verbinden en het leren van elkaar. "Een van onze programmalijnen is gericht op eten en eeuwenoude eetculturen en heet ‘De Utopiaan’. Onderdeel daarvan is het Tafelspel, wat afstamt uit de 16e eeuw. Erasmus schreef toen allerlei leuke boekjes voor jongeren om ze duidelijk te maken dat wanneer je je wilt ontwikkelen in een maatschappij en relaties wilt aangaan, je wel moet weten hoe je je gedraagt. Ook als het gaat om verschillende tafelmanieren.” Van Dongen vond de Mukbang een mooi hedendaags experiment. “We hopen dit nieuwe jaar een vervolg te geven aan het Tafelspel en willen dit ook ontwikkelen tot een fysieke tentoonstellings-theatervorm. Met een gezamenlijke maaltijd.”

Verder lezen

Meer nieuws
Hillevliet 90: samen werken aan meer impact voor Zuid

Het gebouw Hillevliet 90 ligt centraal op Zuid, in de wijk Hillesluis. ‘De oude technische school’ in de volksmond. Heel wat Rotterdammers zijn in dit pand vol rijke historie en statige uitstraling opgeleid tot timmerman of elektricien.

Jong Actief in Hillesluis

Ziet u toevallig in de buurt van het Pantserklosplein, kinderen en tieners vegen of andere klusjes doen? Wees dan niet verrast. Dit zijn deelnemers van ‘Jong Actief’. Een zakgeldproject met een achterliggende gedachte.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden