Ruim baan voor jonge startende ondernemers

6 september 2021
Humanitas investeert in de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in de wijk. Door het bieden van workshops, trainingen, stages of plekken om leerervaring op te doen. Humanitas helpt hen ook bij het vinden van een baan. Soms door ondersteuning te bieden aan jongeren die een eigen onderneming willen starten.

Dat gold ook voor Silvana Kaplan. Zij woont al 29 jaar in Hillesluis en is een goede bekende van de medewerkers van Humanitas in haar wijk. Zij heeft de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) afgerond. Nu wil ze het liefst zelfstandig ondernemer zijn en een bedrijf voor thuiszorg en dagbesteding starten. Maar hoe begin je dan en wat is daar allemaal voor nodig? Ze vroeg onder meer advies bij wijkadviseur Saïd Aharchaou en wijkregisseur Nezos Demirel. Die eerste stappen zetten is best lastig. Ze nam een jaar de tijd om die voor te bereiden. Zo moest er bijvoorbeeld een kwaliteitshandboek en een ondernemersplan worden gemaakt om aan de vereisten te voldoen. Ook moest ze op zoek naar een vaste locatie. Dat lukte: ze mag voorlopig gebruik maken van de Huiskamer van de Wijk in de Slaghekbuurt. Tot ze haar vleugels kan uitslaan en op zoek kan naar een definitieve plek.

Cultuursensitieve zorg

“Ik wil 1 september gaan starten” vertelt Silvana vol enthousiasme. “In mijn wijk zijn er veel ouderen van diverse culturen. Voor hen wil ik vooral iets betekenen. Hen zorg aan huis en leuke, passende dagbestedingsactiviteiten bieden. Maar vooral ook gelegenheid bieden aan ouderen van diverse culturen om elkaar te ontmoeten. Kleinschalig en met vooral veel persoonlijke aandacht. Mijn voordeel is dat inmiddels veel mensen mij kennen, ik heb een Turkse achtergrond en het is voor mij eenvoudiger om een brug te slaan tussen de diverse doelgroepen.”

Toch is het nu nog lastig om voldoende cliënten te werven. Maar ze aarzelt niet om ouderen rechtstreeks te benaderen, in het Huis van de Wijk, of op straat. “Ik vertel ze over mijn bedrijf en mijn plannen en leg uit dat de kosten in het algemeen worden vergoed vanuit de WMO of persoonsgebonden budget.”

Vertrouwen

Het worden spannende maanden dit najaar, maar Silvana geeft zich in ieder geval een half jaar om haar bedrijf ‘Skyrazorg’ in de startblokken te zetten. “Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus het zit in mijn bloed. Ik geloof in mijzelf, mijn familie steunt mij en ik ben ook blij met de steun en het vertrouwen dat Nezos en Saïd mij geven. Het gaat lukken, ik geloof erin!”

Verder lezen

Meer nieuws
Sharmine: taalambassadeur in de startblokken

Sharmine Tweeboom mag zich tegenwoordig taalambassadeur noemen. Haar taak wordt het promoten van taalonderwijs, het delen van haar verhalen als ervaringsdeskundige en instanties helpen hun taalgebruik begrijpelijker te maken.

Stagiaires als rolmodel

Humanitas biedt graag jongeren kansen om werkervaring op te doen en zich te ontplooien. Nezos Demirel, wijkregisseur in Hillesluis is trots op ‘haar’ jongeren die bij Humanitas stage lopen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden