Sharmine: taalambassadeur in de startblokken

1 september 2021
Sharmine Tweeboom mag zich tegenwoordig taalambassadeur noemen. Zij is samen met drie andere vrouwen sinds kort in dienst bij Stichting Lezen en Schrijven en wordt ook begeleid door Stichting Humanitas. Haar taak wordt het promoten van taalonderwijs, het delen van haar verhalen als ervaringsdeskundige en instanties helpen hun taalgebruik begrijpelijker te maken.

Ruim 4o jaar geleden verhuisde zij van Curaçao naar Nederland. Net als inmiddels collega-taalambassadeur Leila Safeepour mocht Sharmine bij taalinstituut Bij Corrie/Tornante als vaste kracht aan de slag nadat ze daar een taalcursus gevolgd had. Zij kende de taal al wel, maar had behoefte om haar basiskennis uit te breiden.

Niet stilzitten

Sharmine is een echte aanpakker. Zij heeft uiteenlopende werkzaamheden gedaan: in de horeca, schoonmaakwerk en werken met kinderen. Ook was zij een tijdje beheerder van het gebouw Het Kopblok, aan de Riederlaan. Stilzitten kan zij niet, dus ook toen ze in Hillesluis kwam wonen pakte ze van alles aan. Ze organiseert allerlei activiteiten. In haar eigen buurt, bij het Huis van de Wijk of andere buurthuizen. Nadat ze bij het taalinstituut ging voorlezen voor de kindergroep, doet ze dat nu ook regelmatig in het Huis van de Wijk Irene. “Maar ik doe met de kinderen ook activiteiten als zingen, dansen en knutselen,” vult Sharmine aan. “Veel bewoners kennen mij ook van het jaarlijkse Oogstfeest dat ik organiseer. Een parade in culturele klederdracht, met muziek en dans. Vanwege de coronamaatregelen kan een parade nu even niet, maar dan organiseer ik het in het in het Afrikaanderpark. Ik hoop wel dat we volgend jaar weer een echte parade kunnen houden.”

Teksten begrijpelijk maken

Lia Trum van Humanitas benaderde haar met de vraag of zij er iets voor voelde om taalambassadeur te zijn. Dat leek Sharmine inderdaad wel iets. Zij kent Lia nog van taalinstituut Bij Corrie en begrijpt heel goed hoe lastig het leven is als je moeite hebt met de Nederlandse taal. Sharmine wil anderen graag met haar eigen verhaal enthousiast maken om taalles te volgen, hen ook helpen daarbij. Ook wil ze bedrijven en organisaties helpen hun taal begrijpelijker te maken en daarvoor op hun verzoek bijvoorbeeld formulieren en websites onder de loep nemen.

Maar eerst is er ter voorbereiding een taalcongres in september en een eerste kennismakingsbijeenkomst met de andere drie taalambassadeurs en Stichting Lezen en Schrijven. En dan hopelijk snel daarna aan de slag!

Meer weten over het werk van taalambassadeurs? Kijk eens op de website van Stichting Lezen en Schrijven.

Verder lezen

Meer nieuws
Stagiaires als rolmodel

Humanitas biedt graag jongeren kansen om werkervaring op te doen en zich te ontplooien. Nezos Demirel, wijkregisseur in Hillesluis is trots op ‘haar’ jongeren die bij Humanitas stage lopen.

Infoplein in ‘huiselijke setting’ geopend in Hillevliet

Vorige week werd het nieuwe Infoplein in Huis van de Wijk Hillevliet eindelijk geopend. Bij die Infopleinen, die in verschillende wijken gehuisvest zijn in Huizen van de Wijk, kunnen mensen terecht voor hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren, geldproblemen of bij het zoeken van werk.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden