Sleutelfiguren, de bouwstenen van de wijk

22 september 2021
Elke buurt of wijk kent ze. Ze zijn betrokken, actief en zitten bijna nooit stil. Sleutelfiguren zijn eigenlijk onmisbaar in een wijk. Ze zijn maatschappelijk betrokken met toegang tot brede en verschillende informele en formele netwerken.

Ze kunnen verbindingen leggen tussen deze netwerken, en daardoor een sleutelpositie innemen in een wijk of buurt. En wat erg belangrijk is; sleutelfiguren kunnen groepen bereiken die voor gemeenten en instellingen soms moeilijk bereikbaar zijn.

Betrokkenheid en saamhorigheid

Ellen Wiersema is een van de sleutelfiguren in Hillesluis. Ze kwam pas een jaar geleden in Hillesluis wonen, in de 55+ woningcomplex De Laantjes. Daar merkte ze dat er bij de bewoners veel behoefte is aan sociaal contact én aan hulp bij allerlei administratieve zaken.

“Ik kom uit Pendrecht en daar woonden we in een hele leuke straat, waarin veel georganiseerd werd door de bewoners zelf. Toen ik hier kwam wonen voelde ik die betrokkenheid en saamhorigheid niet. Zoals ik die kende in Pendrecht, waar het bijvoorbeeld normaal was om elkaar te begroeten. Hier merkte ik dat men dat helemaal niet gewend was.”

Tijdens een nieuwjaarsreceptie in de recreatieruimte van De Laantjes, kwam Ellen in contact met andere bewoners en was al snel een bekende in het complex. “Ik raakte in gesprek met mensen en meteen werd mij gezegd dat ik geschikt zou zijn om allerlei dingen te doen in de recreatieruimte. En ze vroegen mij om voorzitter te worden van de stichting van die recreatieruimte. Sindsdien ben ik aan de slag gegaan.”

Hulp op maat

Opzoomeren, kerstactiviteiten, bloemen uitdelen of andere leuke activiteiten voor de ouderen in het complex. Zomaar een opsomming van wat Ellen allemaal doet. Maar het is niet gebleven bij leuke bezigheden organiseren. Al snel merkte ze dat de bewoners vooral ook hulp nodig hadden bij verschillende zaken. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren.

“Ik kwam in contact met stichting Humanitas en samen hebben we een kleine enquête gehouden onder de bewoners om te onderzoeken waar de grootste behoeften liggen. Omdat het complex bewoond wordt door mensen met verschillende culturele achtergronden, liepen die behoeften ook uiteen. Van simpelweg sociaal contact of een wandeling maken, tot aan hulp bij vragen over gezondheid of taallessen. Mensen met een Marokkaanse achtergrond hebben veelal grote families en dus ook minder behoefte aan andere contacten. Die hebben bijvoorbeeld meer praktische vragen over overheidszaken of gezondheidszaken. Zo probeer je voor eenieder te bekijken wat er echt nodig is.”

Verbinden

Ellen kreeg te maken met stichting Humanitas, die het belang van sleutelfiguren onderstreept, tijdens een Zorgplein in het complex. Die samenwerking werd opgestart en dat ging eigenlijk heel soepel en goed. “Ja, ik was daar wel blij mee want ik had een beroepsorganisatie nodig, die mij kon helpen anderen te helpen. Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht en een professionele organisatie heeft toch wat meer body.”

Door die samenwerking, kwam Ellen ook in contact met andere instellingen en bewoners in de wijk die ook actief en betrokken zijn. Die verbindingen hebben er deels voor gezorgd dat De Laantjes steeds meer uit een isolement geraakte. “Op dit moment zijn we vooral druk bezig om de recreatie weer op gang te brengen, wat door corona bijna niet meer mogelijk was. We zitten hier aan de rand van de wijk en het complex is best een beetje beschermd en afgeschermd. Door de binnentuin heb je soms het idee dat je in een andere wereld zit. Als je buiten loopt is het een en al drukte en chaos, maar eenmaal in de binnentuin, moet ik aan een vakantiepark denken. Heerlijk toch?"

Verder lezen

Meer nieuws
Ruim baan voor jonge startende ondernemers

Humanitas investeert in de persoonlijke ontwikkeling van jongeren in de wijk. Door het bieden van workshops, trainingen, stages of plekken om leerervaring op te doen. Humanitas helpt hen ook bij het vinden van een baan. Soms door ondersteuning te bieden aan jongeren die een eigen onderneming willen starten.

Sharmine: taalambassadeur in de startblokken

Sharmine Tweeboom mag zich tegenwoordig taalambassadeur noemen. Haar taak wordt het promoten van taalonderwijs, het delen van haar verhalen als ervaringsdeskundige en instanties helpen hun taalgebruik begrijpelijker te maken.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden