Trainee in Hillesluis

5 februari 2021
Hillesluis is een dynamisch gebied met een eigen karakter, vinden wijkregisseur Nezos Demirel en wijkadviseur Said Aharchaou. Nezos brengt lokale spelers bij elkaar en zorgt dat er resultaten geboekt worden rondom thema’s van Humanitas in de wijk en Said is vooral een belangrijke schakel tussen organisaties en bewoners, vooral jongeren.

“Er gebeuren zóveel positieve dingen in onze wijk”, betoogt Said. “De wijk heeft een enorme energie en veerkracht en dat blijft vaak onderbelicht.” Een van die positieve zaken is de inzet van twee trainees, Hafida Dardou en Hatice Batur. Zij wonen in de wijk en zijn sinds november aan het werk bij Humanitas.

Potentieel naar boven halen

“Het is zo’n mooie manier om het potentieel in de wijk naar boven te halen”, vertelt Nezos. “Wij bieden ze de kans om bij ons te groeien en ervaring op te doen. Andersom leren wij ook van hen. Wij benutten hun kwaliteiten, ervaring en kennis van de wijk."

Elke trainee heeft een eigen Huiskamer en een bepaalde doelgroep onder haar hoede, zoals bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. Ze worden intensief begeleid en hebben intervisie met trainees uit andere wijken. “Je moet als trainee leren welke samenhang er is, welke rollen en belangen er zijn en die op de juiste manier weten te benutten”, vult Nezos aan.

Makelaar in de wijk

“Mijn hart breekt als ik zie hoe lastig kinderen in de wijk het hebben nu zij thuis online les krijgen. Het vergt veel van hen en van hun ouders. Wij hebben daarom contact gezocht met scholen in onze wijk en gevraagd ‘waar hebben jullie behoefte aan, wat kunnen wij voor jullie betekenen?’ De Bogermanschool had vooral capaciteitsgebrek voor hun noodopvang. Daar hebben we tijdelijk onze trainees en stagiaires kunnen inzetten.”

Said schakelde met stakeholders in de wijk. “Zij reageerden enthousiast, wilden graag helpen. De Hogeschool Rotterdam, de Wijkraad en de stadsmarinier schoten te hulp. Hartstikke mooi. Een mooi voorbeeld van de makelaarsrol die Humanitas vervult in de wijk.” Totdat de scholen weer open gaan geven ook studenten van de Hogeschool in het Huis van de Wijk ondersteuning aan basisschoolkinderen.

Feedback is een kadootje

Wat vinden de trainees zelf van hun werk? Hatice studeert Toegepaste Psychologie, een mooie combinatie met haar traineeschap, vindt ze. “Ik werkte als kassière in de supermarkt en kwam toevallig in contact met Said. Na een aantal gesprekken bij Humanitas mocht ik als trainee aan de slag.” Ze vindt het vooral fijn dat ze heel zelfstandig werkt. “Ik word heel goed begeleid door Said en Nezos. Ik krijg ook graag feedback, daar leer ik veel van. Maar, ik geef het zelf ook graag. Zo noem ik Hafida een beetje chaotisch, terwijl ik zelf juist een pietje precies ben, haha.”

“Nou, chaotisch, ik ben iemand die niet graag op een stoel achter een bureau zit”, dient Hafida van repliek. “Ik wil in beweging zijn, mensen zien en vooral doen, snel schakelen.”

Bij Humanitas in Bloemhof deed zij een project om mensen van diverse culturen te bewegen om elkaar te ontmoeten in de Huiskamer. “Dat was hard werken en veel praten, maar het is gelukt.” Dat viel op bij Humanitas en het leidde tot haar aanstelling als trainee.

Toekomst voor een trainee

Ze hebben mooie verwachtingen van hun leertraject. Hatice: “Dit is mijn eerste ervaring als professional, ik leer veel en wil graag doorgroeien binnen Humanitas.” En Hafida: “Dit helpt me te bepalen hoe ik verder wil qua werk of opleiding. In ieder geval iets in de richting van sociaal werk. Het liefst iets waarbij ik mensen kan begeleiden bij het realiseren van een gezondere leefstijl.”

Verder lezen

Meer nieuws
Open Rotterdam test de Corona-hulp-bakfiets

Drie keer in de week staat de corona-hulp-bakfiets op verschillende plekken in Feijenoord. Deze is in het leven geroepen, omdat de Huizen van de Wijk gesloten zijn. Om toch in contact te blijven met de bewoners gaan medewerkers van Humanitas met deze bakfiets de straat op.

Een gezonde maaltijd en muziek, daar zorgt Senay voor

Dat een pandemie ook mooie verhalen met zich meebrengt, hebben we de afgelopen maanden gemerkt. Voorbeelden hiervan zijn de bereidheid om mensen, die het moeilijk hebben, onbaatzuchtig te helpen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden