Bewogen en niet bang om buiten de lijntjes te kleuren

9 april 2021
Bert Lemmens schuift aan tafel om te vertellen over zijn werk als lid van de Wijkraad Hillesluis. Geboren en getogen in Brabant maar met een typisch Rotterdamse mentaliteit van niet lullen maar poetsen en opgestroopte mouwen. “Ik hou er niet van als mensen zich achter regeltjes en procedures verschansen of zich vastklampen in een slachtofferrol” zegt Bert.

“Ik hou van aanpakken en problemen oplossen. En ben niet bang om als het nodig is buiten de lijntjes te kleuren en out of the box te denken.” Die instelling dateert nog uit zijn tijd als kantoordirecteur van de Fortis bank. Daar voelde hij zich al sterk betrokken bij de sociale kant van zijn werk. Vandaar ook dat hij zich de afgelopen jaren bij diverse organisaties ingezet heeft zoals de Zonnebloem, het Daniel den Hoed Familiehuis, Buurt Bestuurt en de wijkraad.

Kennis benut

“Mijn financiële achtergrond benut ik nu als penningmeester van de stichting Kracht van de mens, die jongeren begeleidt met hun studie en naar betaald werk. Maar we organiseren ook uitstapjes voor ouderen en bieden hun wekelijks een betaalbare gezonde maaltijd (Eten voor een Prikkie), in samenwerking met Jeugd op Zuid (JOZ)."

Armoede bestrijden

Voor de wijkraad is hij destijds gevraagd. Zijn drijfveer om daarin zitting te nemen is de mogelijkheid om te focussen op armoedebestrijding. Maar hij is ook nauw betrokken bij Boulevard Zuid, de plannen voor Feijenoord City en neemt deel aan diverse commissies. “De wijkraad heeft vorig jaar bijvoorbeeld aandacht gevraagd en zich uitgesproken tegen het plan om de Slaghekstraat te verbinden met de Colosseumweg. Dit plan in het kader van de uitrol van Feijenoord City zou veel verkeersoverlast in de wijk geven. Daarnaast houden we ons bezig met de plannen voor het opknappen van Boulevard Zuid en onderwerpen als veiligheid en zwerfafval."

Avondklokrellen

Er wordt intensief samengewerkt met partners in de wijk zoals Humanitas, Hand in Hand, en de stadsmarinier. Zij trokken vooral ook samen op na de rellen die eerder dit jaar uitbraken na de invoering van de avondklok. “Het ging eigenlijk maar om een kleine groep relschoppers, maar met een grote groep meelopers en sensatiezoekers” betoogt Bert. “Na de rellen werd er door de betrokken partners intensief contact gezocht met bewoners, die boos of angstig waren door de gebeurtenissen. Toch is daar iets moois tot stand gekomen: door de gezamenlijke verontwaardiging en het ‘schouders eronder’ gevoel, samen met de snelle en goede aanpak van de gemeente is er een positieve sfeer in de wijk ontstaan".

Ook kijkt Bert met trots terug op het agenderen van de sluiting van politiebureau Sandelingplein, het invoeren van één parkeerzone voor Hillesluis tot 23:00 uur en het ongevraagde advies over Feijenoord City.

Nieuw bestuursmodel 2022

“Ik ben benieuwd naar het nieuwe bestuursmodel dat de gemeente volgend jaar wil invoeren. Of ik daaraan deelneem hangt af van de beslissingsbevoegdheid die dat wijkorgaan in dat model krijgt. Nu vind ik dat eigenlijk nog onvoldoende om daadwerkelijk voor en samen met bewoners iets tot stand te brengen."

Verder lezen

Meer nieuws
Budgetbeheer en ondernemerschap in de praktijk

Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken om weer overzicht te krijgen over hun financiën en om te leren wat nu eigenlijk precies hun financiële mogelijkheden zijn. Juist tijdens de corona crisis is het fijn om te weten hoe je je administratie op orde brengt of hoe je snel van je schulden af kunt komen.

Stichting Je goed recht breidt haar spreekuur uit

In november 2020 plaatsten we hier een artikel over het initiatief van Stichting Je Goed Recht. Zij helpen bewoners in Hillesluis met juridisch advies. De rechtenstudenten die daar wekelijks een spreekuur houden, hebben het er de afgelopen maanden maar wat druk mee gehad.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden