Welzijn van de Toekomst: kennissessie 27 oktober

Rotterdam wil werken aan een meer integrale aanpak van zorg, welzijn en jeugdhulp. In Feijenoord werkt Humanitas sinds 2018 aan een vernieuwende aanpak. Wat zijn de resultaten en wat is er nodig om deze transitie verder te brengen? Gasten: Derk Loorbach, Gijsbert van Herk en Jaap Janse!

Derk Loorbach: “Geen doelen, maar richting: transitiedoen vergt revolutionair denken”.

Wat kunt u verwachten in deze kennissessie?

Samen met u bekijken we de aanpak van Humanitas in Feijenoord vanuit verschillende invalshoeken. We beantwoorden de vraag wat er vernieuwend en transformatief is aan de aanpak. En wat er nodig is om zorg, welzijn en jeugdhulp integraal te organiseren. Er is ruimte voor discussie en het stellen van vragen.

Programma

 • 15:00 - Start programma
 • 15:15 - Bewoners en onderzoekers aan het woord
 • 15:30 - In gesprek met o.a. Geert Maarse en Derk Loorbach, Jaap Janse en Gijsbert van Herk

Presentator Geert Maarse gaat in gesprek met Derk Loorbach, hoogleraar Sociaal Economische Transities, Jaap Janse van de Gemeente Rotterdam en Gijsbert van Herk van Humanitas. Er is tijd voor vragen van deelnemers via het webinar platform. We nodigen u dus uit om actief mee te doen!

Gespreksonderwerpen

 1. Bewoners in Feijenoord aan het woord: wat hebben ze ervaren?

  Bewoners die hebben deelgenomen aan de schuldenaanpak, de wijkvereniging en activiteiten in de huizen van de wijk vertellen welk effect dit heeft gehad in hun leven.

 2. Wat zeggen de cijfers en hoe kan monitoring en impactmeting zorgen voor een beter resultaat?

  Onderzoekers van het DRIFT instituut van de Erasmus Universiteit vertellen wat de resultaten zijn van de aanpak in Feijenoord en hoe integrale monitoring en impactmeting in Feijenoord zijn opgezet.

 3. In gesprek over de resultaten en wat er nodig is om daadwerkelijk de stap te maken naar een integraal Welzijn van de Toekomst?

  Onder leiding van gespreksleider Geert Maarse gaan we in gesprek over het Welzijnsbeleid in de komende jaren. Welke beleidsmatige keuzes zijn nodig, hoe houden we het betaalbaar en wat vraagt dit van samenwerkende organisaties in de verschillende gebieden van Rotterdam? En hoe maken we een daadwerkelijke transitie naar een integrale aanpak?

  Gast in dit gesprek is Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wanneer?

27 oktober van 15:00 tot 16:30

Sprekers

Geert m

Geert Maarse (presentator)

Geert Maarse is de bedenker en presentator van de late night wetenschapstalkshow Studio Erasmus en de vaste host van het Rotterdamse Denkcafé. Hij maakte als journalist een documentaire, een veelgeprezen online interviewprogramma en hij publiceerde in talloze media (oa de Volkskrant, NRC Handelsblad, Erasmus Magazine). Daarnaast is hij medeoprichter van het internationale debatcentrum De Dépendance.

Derk Loorbach 2 scaled e1592915603365

Derk Loorbach

Derk Loorbach is directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam. Derk is een van de grondleggers van de transitiemanagement-aanpak als een nieuwe manier van governance voor duurzame ontwikkeling. Hij heeft meer dan honderd publicaties in dit vakgebied op zijn naam staan en is als actie-onderzoeker betrokken bij vele transitie-processen in de bestuurs- en zakenwereld, het publieke domein en in de wetenschap. Derk geeft regelmatig keynotes in Europa en daarbuiten.

Sarah web

Sarah Rach

DRIFT-onderzoeker en consultant. Gespecialiseerd op stedelijke transities en de onderwerpen Zorg en Welzijn en wijkontwikkeling. In haar dagelijkse praktijk werkt ze veel aan participatieve monitoring. Sarah is als onderzoeker verbonden aan de welzijnsopdracht van Humanitas in Feijenoord.

Yke

Yke van der Schoor

Promovendus bij de Universiteit voor Humanistiek. Yke onderzoekt de resultaten van de aanpak van Humanitas in Feijenoord onder supervisie van Anja Machielsen. In het promotieonderzoek ligt de focus op de direct belanghebbenden bij de aanpak en wordt voortgebouwd op inzichten vanuit Communitybuilding, sociale marketing, rolmodellen en de inclusieve samenleving.

Gijs

Gijsbert van Herk

Gijsbert van Herk is sinds 5 jaar Voorzitter Raad van Bestuur van Stichting Humanitas. Daarvoor deed hij jarenlang ervaring op in diverse functies en plekken binnen de publieke sector. Parallel daaraan was hij voorzitter van de Vereniging Directeuren Stedelijke Ontwikkeling en maakte hij deel uit van het hoofdbestuur van Divosa (vereniging voor het sociale domein). Hij is mede-initiatiefnemer van www.prijsvraagwhocares.nl in samenwerking met de rijksbouwmeester en de Raad voor Volksgezondheid. Tevens initiatiefnemer van www.handenvoordezorg.nl in samenwerking met Transvorm en organiseerde hij bijvoorbeeld ook - samen met World Press Photo - de tentoonstelling 'de Rotterdammers van Humanitas'. Meest recent is zijn initiatief met Anne Mei The en het Humanistisch Verbond: het manifest voor een humane werkwijze voor de niet acute zorg tijdens Covid19.

Jaap janse

Jaap Janse

Jaap Janse is sinds 1 februari 2020 directeur Welzijn, Zorg en Jeugdhulp bij de gemeente Rotterdam. Daarvoor was Janse plaatsvervangend directeur Langdurige Zorg en programmamanager ‘Thuis in het Verpleeghuis’ bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eerder was hij bij VWS afdelingshoofd bij de directie Jeugd en daarvoor beleidsmedewerker bij de directie Macro-economische vraagstukken en Arbeidsmarkt. Voordien was hij werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Verkeer en Waterstaat.

Deelnemen?

Dit is een online event. Inschrijven kunt u doen via de aanmeldknop in het videovenster bovenaan deze pagina.

U kunt deze datum niet of u heeft de sessie gemist?

Schikt deze datum niet, maar bent u wel geïnteresseerd in het onderwerp? Meld u dan toch aan. Dan zorgen wij ervoor dat u een video-verslag krijgt met de highlights van de bijeenkomst. Bovendien ontvangt u in het vervolg onze nieuwsbrieven en updates over dit onderwerp.

Andere initiatieven

Meer initiatieven
Belmaatje

Wij zijn op zoek naar belmaatjes; mensen die het leuk vinden om met één of meerdere oudere bewoners te bellen voor een gezellig praatje. We merken dat er veel ouderen zijn die dit missen, soms dagenlang niemand spreken en hun verhaal niet kwijt kunnen.

Leuke online lessen en activiteiten

In deze tijd worden er ook verschillende leuke lessen en activiteiten online aangeboden door verschillende leraren en trainers van onze Sport & Cultuurclub of door een van onze partners. Neem hier maar eens een kijkje

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden