Stichting ICU

Het is altijd een droom van Jeannet geweest: een meidenclub oprichten. Als tiener was zij altijd heel dankbaar voor haar vriendschappen. Er was een gezin waar ze regelmatig over de vloer kwam. Ze kon altijd bij hen terecht. Het was een veilige plek waar ze haar verhaal kwijt kon. Zij wilde die veilige plek voor de meiden uit (de omgeving van) Katendrecht zijn. En dat is gelukt!

Wat we doen

Door een hulpvraag van de twee basisscholen is Stichting ICU ooit begonnen met huiswerkbegeleiding. Voor Jeannet was dit een manier om de jeugd in de wijk te leren kennen. Tegelijkertijd is de meidenclub begonnen met meiden uit groep 7 en 8 en ondertussen meegegroeid tot de eerste jaren van de middelbare school.

De club organiseert lessen en workshops rondom de thema’s zelfbeeld, sociale omgeving, talent & maatschappij en lichaam & seksualiteit. Ouders worden geregeld bij de thema-avonden uitgenodigd. De club is ontzettend laagdrempelig. Meiden nemen vriendinnen mee of ze komen gewoon langs om zich op te geven.

Activiteiten

Tijdens de lessen die onder het thema talent en maatschappij vallen, ontdekken de meiden wat hun talenten zijn. “Die proberen we dan in te zetten voor de mensen in de wijk.” Dit jaar hebben de meiden gekozen voor ouderen. Zo hebben zij een high tea gemaakt en die rondgebracht bij 241 ouderen. Deze mensen hebben ook een kaart gekregen waar ze op kunnen aangeven of de meiden iets voor ze kunnen doen. “Zoals boodschappen, de hond uit laten of gewoon theedrinken. We hopen dat door middel van deze actie, meer contact tussen de meiden en ouderen zal zijn.”

Een aantal keer per jaar worden er thema-avond gehouden. Deze kunnen over van alles gaan. “We proberen altijd te kijken naar wat er speelt.” Zo kan het bijvoorbeeld over loverboys of pesten gaan. Er komt dan een spreker die een interactieve workshop geeft. Er is ook vaak een ervaringsdeskundige. “Je kan wel praten over pesten, maar als je de gevolgen vanuit iemand die het zelf heeft meegemaakt hoort. Dan denk ik dat het zeker invloed heeft.”

Elk jaar doet de club een fotoshoot. Bij de jongere meiden merkt Jeannet vaak een vertekend zelfbeeld. Tijdens de lessen wordt daar veel aandacht aan besteed en, merkt ze ook, dat de oudere meiden daar steeds minder last van krijgen. Maar niet alleen Jeannet merkt het, ouders geven aan dat hun dochters zelfverzekerder zijn geworden. Meer van zich af durven te bijten.

De wijk

Jeannet beseft maar al te goed hoe belangrijk het is om een onderdeel van de wijk te zijn. Ze werkt samen met verschillende partners zoals Platform Katendrecht en de Buurtpreventie. “We proberen zoveel mogelijk mee te doen met de activiteiten van onze partners. Juist voor die samenwerking in de wijk.”

De Meidenclub is een droom die uitgekomen is voor Jeannet. Ze zou daarom ook niet graag stoppen. “Misschien als ik een opvolger heb, maar zelfs dan zou ik het niet graag willen. De relatie met de buurt is zo belangrijk. Ik ken de gezinnen, ik kom bij de mensen thuis. Om dan ineens weg te gaan. Dat zou ik ontzettend lastig vinden.”

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden