Schakelen tussen historie en innovatie

2 april 2021
Katendrecht stond ooit bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Maar de wijk heeft een ware metamorfose ondergaan en is nu een bruisende hotspot en gewilde woonlocatie. Ook de Wilhelminapier is volop in ontwikkeling. Daar vind je hoge woon- en kantoorgebouwen. Zoals De Rotterdam, pal naast oude pakhuizen, restaurants en musea.

Vanuit de Cruise Terminal vertrokken ooit duizenden landverhuizers die hun geluk zochten in Amerika. Nog steeds vertrekken hiervandaan veel mensen, als passagiers van enorme cruiseschepen. Dit is het speelveld waarbinnen de driekoppige leden van de wijkraad Katendrecht-Wilhelminapier aan zet is.

“Een bijzonder gebied, met volop uitdaging voor ons, waar historie en innovatie zich naast elkaar moeten zien te verhouden”, vertelt Dave de Held, voorzitter van de wijkraad. Hij is onlangs in Katendrecht komen wonen en is nu twee jaar lid van de wijkraad en sinds kort voorzitter. Oorspronkelijk bestond de wijkraad uit vijf leden, maar de vorige voorzitter werd burgemeester van Oudewater en een ander wijkraadlid verhuisde naar een andere wijk. De drie huidige leden hebben hun handen dus vol.

Initiatief nemen en flexibel zijn

Het afgelopen jaar ging de aandacht vooral uit naar het welzijn van de bewoners, met name de ouderen. Maar ook met de vele horecaondernemers wordt intensief contact onderhouden. “We zijn volop betrokken bij de nieuwe Horecagebiedsnota. Ondernemers krijgen straks een dubbele terrasruimte, maar dat heeft nog wel wat voeten in de aarde”, vertelt Dave op het lege terras van een van de koffiebars, waar we net een coffee to go hebben gehaald. “Het afgelopen jaar zijn er veel initiatieven ontwikkeld door ondernemers en bewoners. De wijkraad gaat daar flexibel mee om, het is belangrijk dat mensen juist nu creatieve ideeën blijven ontwikkelen.” Maar er zijn nog meer speerpunten. Zowel in Katendrecht als rond de Wilhelminapier zijn er bouwactiviteiten. Dus moeten maatregelen voor het verkeer, de veiligheid en overlast voortdurend worden afgestemd met de bouwers, de gemeente en bewoners. Ook worden nauwlettend de plannen gevolgd voor de Rijnhaven (deels dempen), de Maashaven (aanleg park) en de nieuwe vaccinatielocatie bij SS Rotterdam.

Samen met Humanitas en diverse zorgpartijen onderzoekt de wijkraad mogelijkheden voor verbetering van de mobiliteit voor ouderen. Zo is er het idee om elektrische wagentjes (een soort tuktuks) in te zetten om ouderen te vervoeren naar de supermarkt, de metro, of het Huis van de Wijk ’t Steiger. Daarnaast biedt dit plan ook mooie kansen voor werkgelegenheid.

Trots op de resultaten

Op de vraag waar de Wijkraad tevreden op terugkijkt, hoeft Dave niet lang na te denken. “Ondanks dat corona veel beperkingen met zich mee bracht, hebben we toch best veel tot stand gebracht. De verkeerssituatie op de Wilhelminakade is verbeterd, de discussie over de plannen voor de Rijnhaven is opgestart, er zijn mooie initiatieven tot stand gekomen en de samenwerking met organisaties en ondernemers is geïntensiveerd. Platform Katendrecht, bewoners- en ondernemersverenigingen, Humanitas, Kaapse Kringen, om er maar een paar te noemen."

"Zij trekken steeds intensiever samen op en spannen zich in voor een passend aanbod voor bewoners en ondernemers. Als je bedenkt dat we al deze dossiers met zijn drieën behappen, mag je met recht zeggen dat we enorm trots zijn op wat we bereikt hebben tot nu toe. Maar de uitdaging voor de komende tijd ligt wat mij betreft bij de focus op jongeren in onze wijk, daarvoor gebeurt nog onvoldoende.”

Wijk aan Zet

In 2022 houden de wijkraden en gebiedscommissies in hun huidige vorm op te bestaan. De gemeente beraadt zich op een nieuw bestuursmodel ‘De Wijk aan Zet’. Om te onderzoeken hoe dat precies vorm moet krijgen start dit jaar in gebied Katendrecht/Wilhelminapier een pilot. Weer stevige kost voor de drie wijkraadleden om zich in vast te bijten.

Verder lezen

Meer nieuws
Het sociaalste brood van Rotterdam

Bij de Bakkerswerkplaats in Katendrecht is het een komen en gaan van klanten voor hun vers en knapperig brood. Met als enige toevoeging tijd en aandacht, zoals ze dat graag zeggen.

Het wachten is op die glimlach

Budgetcoach Aziz houdt van zijn werk. Sinds december vorig jaar is Aziz Razmi bij Humanitas in dienst als budgetcoach. Maar de organisatie is hem niet vreemd, hij is er al jarenlang actief als vrijwilliger. Zo bezocht hij ouderen in het kader van de 75+ huisbezoeken en was op het Infoplein in Hillesluis en Katendrecht te vinden voor de formulierenhulp.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden