Het sociaalste brood van Rotterdam

10 februari 2021
Bij de Bakkerswerkplaats in Katendrecht is het een komen en gaan van klanten voor hun vers en knapperig brood. Met als enige toevoeging tijd en aandacht, zoals ze dat graag zeggen.

Bij de Bakkerswerkplaats in Katendrecht werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een beperking of met een taalachterstand. In deze bakkerij worden brood en zoetigheden gebakken voor particuliere klanten, maar het grootste deel van de productie gaat richting de horeca en bedrijven.

Iedereen welkom

Lisette Magis richtte de bakkerij ooit op om een plek te bieden waar mensen de kans zouden krijgen om zichzelf te ontwikkelen én om het bakkersambacht te leren. Door het leren van het ambacht geven ze de mensen die in de Bakkerswerkplaats opgeleid worden weer ritme en plezier in het werken. En een doorgroeimogelijkheid naar een betaalde baan. Iedereen mag aan de slag in de Bakkerswerkplaats. Van studenten tot mensen met een beperking. Onder leiding van professionele bakkers leert het team de lekkerste koekjes en broden bakken.

“Ik vind het heel erg mooi om iets voor mensen te kunnen betekenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen, die geen groot netwerk hebben. Om daar iets voor te kunnen doen, dat vind ik heel erg waardevol. De voldoening die je krijgt als mensen gelukkig zijn en op hun plek zitten. Dat vind ik echt prachtig”.

Gratis brood

De Bakkerswerkplaats ontving van de gemeente Rotterdam een opdracht om broden te bakken voor voedselprojecten in Feijenoord. De afgelopen weken gaf de bakkerij maar liefst 1.500 broden weg aan instellingen of projecten die het nodig hadden. Humanitas hielp Lisette aan een aantal gegadigden zoals het theehuisje in het Afrikaanderpark, de islamitische voedselbank en woonlocatie De Skala. Zij bieden een thuis voor Rotterdammers vanaf 45 jaar die geen eigen plek hebben in de stad.

Nieuwe samenwerkingen

Ook de Nico Adriaans Stichting, waar mensen in diverse woonsettings, opgevangen en begeleid worden, werd ook getrakteerd op versgebakken brood. De afgelopen weken kreeg de opvang te maken met een toename aan bewoners dus de broden waren meer dan welkom. Het contact tussen de opvang en de Bakkerswerkplaats, mogelijk gemaakt door Humanitas, krijgt nog een leuk vervolg. De twee organisaties willen hun samenwerking intensiveren.

Verder lezen

Meer nieuws
Het wachten is op die glimlach

Budgetcoach Aziz houdt van zijn werk. Sinds december vorig jaar is Aziz Razmi bij Humanitas in dienst als budgetcoach. Maar de organisatie is hem niet vreemd, hij is er al jarenlang actief als vrijwilliger. Zo bezocht hij ouderen in het kader van de 75+ huisbezoeken en was op het Infoplein in Hillesluis en Katendrecht te vinden voor de formulierenhulp.

Hoe breng je jong en oud samen? Verhalen op de Kaap!

Vorig jaar werden tien leerlingen van basisschool de Globetrotter gekoppeld aan Katendrechtse ouderen. De tien koppels deden mee aan het verhalenproject ‘Ons Rotterdam - Jong en Oud in Katendrecht'

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden